Stare kosovske i albanske zastave u Bošnjačkoj zamenjene novim

Bošnjačka zasatave albanija Kosovo
FOTO: KoSSev

Zastave Albanije i Kosova koje se već godinama vijore u naselju Bošnjačka mahala, zamenjene su novim.

Okačene su iznad asfalta, na raskrsnici najprometnije ulice u ovom naselju koje pripada severnom delu Kosovske Mitrovice, odnosno nedaleko od predstavništva Samoopredeljenja.

Nove zastave postavljene su svega nekoliko dana nakon održavanja lokalnih izbora na Severu Kosova na kojima je za gradonačelnika Severne Mitrovice izabran Erden Atić, kandidat stranke Samoopredeljenje.

Pre godinu i po dana tu je postavljena i zastava OVK uz albanske, ali je ubrzo i skinuta.

Svega sto metara severnije započinje niz zastava Republike Srbije koje su, osim u naseljenim mestima na Severu Kosova istaknute i duž magistralnih puteva ka centralnoj Srbiji.

Pitanje zastava na Severu Kosova ponovo je aktuelizovano odmah nakon lokalnih izbora na kojima su, usled bojkota Srba, pobedu odneli predstavnici albanskih partija PDK i Samoopredeljenje.

Samo dan kasnije novoizabrani gradonačelnici Leposavića i Zubinog Potoka, saopštili su da će da skinu srpske zastave sa institucija i zamene ih kosovskim, kada zvanično budu preuzeli mandate, preneo je tada Klan Kosova.

Kosovske zastave su istaknute neposredno nakon lokalnih izbora i na pojedinim stanicama Kosovske policije.

Kako smo se danas uverili, kosovska zastava vijori se pored zastave Kosovske policije, iznad ulaznih vrata stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice. Mediji izveštavaju da je ista zastava postavljena juče u Leposaviću.

U Zvečanu, za sada nema kosovske zastave na zgradi policijske stanice, a kako su nam potvrdili meštani Zubinog Potoka, sinoć je nije bilo ni u ovoj opštini.

Dok se kače kosovske zastave u gradu i ispred institucija, bivši poslanik i potpredsednik Srpske liste, Igor Simić, uspeo je da se uspenje na Zvečansku tvrđavu i uslika se kako ljubi srpsku, i to u majici Srpska lista i uz poruku – „Samo jedno mesto na svetu se zove dom!“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.