Stanovnici Kosova i dalje odlaze ka Evropi

Izvor: RTK2/Agencije (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Desetine autobusa punih putnika krenuli su i sinoć sa Kosova ka punktu Merdare, kako bi, kao i većina njihovih sugrađana od kojih su mnogi privedeni zbog pokušaja ilegalnog prelaska granice, pokušali da nađu egzistencijalnu sigurnost u zemljama Evropske unije, piše danas prištinski list ”Zeri”.

List navodi da privođenje više stotina stanovnika Kosova na granici Srbije i Mađarske i zaustavljanje stotina drugih po železničkim stanicama u Budimpešti nije sprečilo mnogobrojne da u subotu uveče krenu u emigraciju.

”Zeri” navodi da je na desetine autobusa sinoć krenulo iz raznih gradova sa Kosova ka Merdaru u centralnoj Srbiji.

Ilegalna emigracija je, kako dalje navodi ”Zeri”, ispraznila mnoge gradove Kosova u kojima se može primetiti veliko smanjenje stanovništva, dok se vlasnici poslovnih objekata i zanatlije žale da posao rapidno opada.

Stanovnici Kosova sedam godina nakon proglašenja nezavisnosti gube nadu u ekonomski razvoj jer su, kako navodi dnevnik, pretvoreni u prosjake i dovedeni na ivicu ekstremnog siromaštva.

Gradovi poput Prištine, Mitrovice, Vučitrna, Uroševca i Gnjilana imaju manji broj stanovnika nego pre dva meseca, piše list i dodaje da su mesta u autobusima koji odlaze sa Kosova rezervisana nekoliko dana unapred.

Kosovski stanovnici napuštaju masovno Kosovo iako je na granici Srbije i Mađarske stotine njih privedeno, prenosi ”Zeri”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.