EU: Rastuća je briga kako će odluka CBK uticati na život Srba, omogućiti dovoljno dug prelazni period do rešenja

FOTO: Printscreen

Portparol EU, Petar Stano na današnjem redovnom brifingu kazao da je da Evropska unija zabrinuta kakav će uticaj odluka o ukidanju srpskog dinara na Kosovu imati na opštine sa većinski srpskim stanovništvom.

Stano ističe da je EU primila k znanju uredbu Centralne banke Kosova o korišćenju gotovine, koja ima za cilj smanjenje falsifikovanja, održavanje finansijske stabilnosti i povećanje transparentnosti cirkulacije gotovine na Kosovu.

S druge strane, ističe „rastuću brigu“ za to kako će odluka Centralne Banke Kosova (CBK) uticati na škole i bolnice, jer, kako kako dodaje, trenutno ne postoji alternativan proces plaćanja – koji je dostupan u ovom trenutku.

Istovremeno dodaje da će ova odluka CBK direktno uticati na svakodnevni život, na opštine sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu koji primaju plate, ili finansijsku pomoć od Srbije u dinarima.

On ističe da je potrebno više vremena kako bi se došlo do adekvatnog rešenja.

„Imajući u vidu moguće posledice ove odluke na proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, očekujemo da će se voditi računa o svim aspektima koji se tiču srpske zajednice na Kosovu, u skladu sa dijalogom koji vodi EU. Zahtevamo da se odredi dovoljno dug prelazni period, kako bi se omogućilo to da se pregovorima pronađe rešenje ovog konkretnog problema“, poručio je Stano.

On se osvrnuo i na dolazak specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koji danas boravi u Beogradu. Ujedno, Lajčak sutra putuje i u Prištinu.

Stano navodi da je poseta „deo njegovog mandata i pomoći obema stranama kako bi im pomogao da napreduju u procesu dijaloga koji vodi EU“.

Uredba

Centralna banka Kosova je krajem godine donela Uredbu sa nizom pravila koja se tiču regulisanja prava za poslovanje valutama na Kosovu. Ova uredba, kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro, trebalo bi da 1. februara stupi na snagu.

Iako nije ni spomenut u samom tekstu Uredbe, tumači se da srpski dinar neće moći da se koristi za plaćanje od početka sledećeg meseca, odnosno oni koji ga koriste, tretiraće se kao prekršioci zakona.

Ova odluka je naišla na kritike zvaničnog Beograda uz navode da Priština želi da njome ukine dinar i platni promet sa Srbijom.

Prištinu kritikuju i međunarodni zvaničnici, ali pre svega zbog načina donošenja odluke i kratkog roka za početak primene. Već danima se nižu reakcije zapadnih diplomata.

Juče su se oglasili i ambasadori Kvinte sa zajedničkim zahtevom Prištini da suspenduje Uredbu kako bi se omogućio „dovoljno dug period tranzicije“.

Opširnije o uredbi Centralne banke Kosova kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro, čitajte na našoj tematskoj stranici:
DINARPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.