Stanari solitera kod Poleta protiv postavljanja trafike-ćevabdžinice

U ovim trenucima oko desetak građana iz jednog od solitera u centru Kosovske Mitrovice, u ulici Kralja Petra I 90, protestuje protiv postavljanja mobilnog objekta u glavnoj ulici, u blizini svoje zgrade, na stanici Polet. Tipski kiosk u kojem će se, kao i ranije, otvoriti ćevabdžinica, upravo se postavlja viljuškarom između dva već ranije postavljena tipska kioska. Vlasnik ranijeg i novog objekta je Goranac. Pored nekolicine građana, prisutna je i policija, kao i pripadnici privatne firme za obezbeđivanje. Situacija je mirna.

Stanari zgrade u čijoj se blizini nalazi mesto na kojem se postavlja kiosk, u proteklim danima sprečavali su njegovo postavljanje. Oni tvrde da se objekat postavlja ispod samih prozora nižih spratova, te da će vlasnicima ovih stanova zaklanjati vidik, da je dim koji je izlazio iz skare, dok se tu nalazila stara ćevabdžinica, išao u pravcu njihovih prozora i terasa, usled čega, navode, prozore i terase nisu mogli da koriste, a poseban problem im predstavlja i to što se, kako tvrde, u ovom objektu postavlja toalet, iako ne postoji nikakav priključak za izlivanje fekalija. Takođe, objekat, tvrde ovi stanari, postavlja se u delu zelene površine. 

Sredinom prošlog meseca sa ovog mesta uklonjena su dva bespravno postavljena kioska, a srušen je i jedan zidan objekat, među kojima se nalazio i objekat u kojem se prodavao roštilj, dok su u međuvremenu postavljena i dva nova, tipska kioska, a danas i treći.

Dvadeset dva stanara iz ovog solitera su potpisali i peticiju protiv postavljanja kioska, a svoje zahteve su još 23. marta uputili Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica, od kojih, kako tvrde, nisu još uvek dobili odgovor.  

"Dimnjak kioska će biti postavljen ispod samih prozora stanara u soliteru. U kiosku postoji i toalet, a ne postoji nikakav priključak za izlivanje fekalija. Po nalogu Privremenog organa napravljen je potporni zid koji ulazi u postojeću zelenu površinu vise od 2 m," navodi se u tekstu peticije, koju su stanari prethodno dostavili i redakciji KoSSeva, uz tekst zahteva. Oni, takođe, postavljaju i pitanje – otkud angažovanje privatnog obezbeđenja.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, u telefonskoj izjavi za KoSSev, kaže da se ovi građani, kada je u pitanju njihov protest protiv postavljanja ovog objekta, obraćaju službi koja nije nadležna za to pitanje. On je objasnio da Privremeni organ ne odlučuje o izdavanju dozvola za postavljanje kioska, kao ni o mestu postavljanja, te da građani treba da kontaktiraju okrug i odeljenje za urbanizam koji odlučuju "ko može, ko će i kako dobiti kiosk".

"Što se tiče zahteva koji su mi uputili, ja sam isti prosledio odeljenju koje je za to merodavno, a to je urbanizam. Takođe, kada je u pitanju angažovanje obezbeđenja, ja nisam angažovao nikakvo obezbeđenje. Oni imaju ugovor sa direkcijom za stambeni prostor za obezbeđivanje kioska," rekao je Spirić.

Na naše pitanje kako je onda Privremen organ bio nadležan za postavljanje prethodne dve tipske trafike, u čijoj blizini se postavlja ćevabdžinica, Spirić kaže da Privremen organ, u saradnji sa direkcijom za stambeni prostor, nabavlja tipske trafike i podržava akciju opšteg uređenja grada, ali je ponovio da on ne odlučuje gde će se oni postaviti, te – ko će i kako dobiti dozvolu da ih koristi.

Spirić smatra da svi građani treba da imaju jednaka prava i pod jednakim uslovima da se takmiče, te da je vlasnik kioska koji se postavlja – Goranac, građanin Mitrovice, koji se godinama bavi istom delatnošću, a da se u ovom slučaju ne radi o grupi građana koja protestuje, već pre svega o "ličnom interesu pojedinca" iz grupe koji je, po njegovim rečima, prethodno pokušao da dobije državno zemljište na korišćenje za sopstven privatni objekat u čemu to lice nije uspelo. On, međutim, nije želeo da, kako je rekao, ulazi u dalje detalje, jer se ne radi o njegovoj nadležnosti.

"Molim građane da se obrate okrugu za sva sporna pitanja u vezi sa ovim slučajem," naglasio je na kraju razgovora Spirić. 

Međutim, među potpisnicima peticije nalazi se upravo i potpis načelnika okruga, Vase Jelića, i to kao stanara zgrade.

Do zaključenja ovog teksta, načelnik okruga Vasa Jelić se nije javljao na broj telefona koji KoSSev ima, te ćemo nastaviti sa pokušajem da i od njega dobijemo komentar.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.