Šta znači dolazak Hila u Beograd?

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil
FoNet/Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u četvrtak akreditivno pismo Kristofera Hila, iskusnog diplomate, koji je i zvanično postao novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Zajedno sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan i Stujartom Pičom, britanskim predstavnikom za ovaj deo Evrope, Hil će u narednom periodu biti predvodnik diplomatskih napora Zapada koji bi trebalo da rezultiraju prevazilaženjem otvorenih problema na Balkanu, piše list Nova u tekstu „Zapad odlučio da reši pitanje Kosova i BiH: Spremna diplomatska ofanziva“.

Američki diplomata Kristofer Hil vraća se u region u kojem je već bio na različitim diplomatskim funkcijama. Važi za nezgodnog pregovarača, a taj status potvrdio je i u periodu kada je bio na funkciji specijalnog izaslanika za Kosovo.

Bio je specijalni izaslanik za Kosovo Sjedinjenih Američkih Država i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine. Kako kosovsko pitanje do danas nije rešeno, čini se da ovaj američki diplomata na ove prostore vraća da završi započeto, piše list Nova.

Istovremeno, povratak dobro poznatog lica na ove prostore pokazatelj je želje Stejt departmenta da poveća svoju prisutnost, ali i da utiče na smanjenje ruskog uticaja i doprinese evropskim integracijama država Zapadnog Balkana.

St. Protić: Hil i Eskobar imaju ozbiljan uticaj u SAD, šansa za Srbiju

Bivši ambasador naše države u SAD, Milan St. Protić, veruje da će akcenat američkih diplomata biti na situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Koliko sam primetio, iz ranijih izlaganja Hila i Eskobara, njihov fokus će biti više na BiH nego na Kosovu. Republika Srpska je, po njihovom tumačenju, bastion ruskog interesa na Balkanu i to je glavni razlog zašto se koncentrisani na Bosnu. Naravno, to ne znači da će Kosovo nestati sa liste njihovih prioriteta, moguće je da će ta dva pitanja biti i povezana, ali tome će se više znati tek pošto se sa njima otvore ozbiljni razgovori i otkrije sa kakvim idejama su došli”, smatra Protić.

Protić je dodao su Hil i Eskobar deo najjače diplomatske ekipe koju aktuelna administracija SAD ima za Balkan.

“Njihov uticaj u Vašingtonu je daleko iznad uticaja jednog običnog ambasadora. To može da odgovara Srbiji, jer dobro je imati za sagovornike nekoga ko nosi težinu i ko može da prenese poruku na pravo mesto. Eskobar i Hil su dokaz da ova administracija SAD mnogo više poklanja pažnju ovim prostorima u odnosu na neke prethodne, ali nikad ne treba zaboraviti da su oni izdanci Klintove politike prema Balkanu”

Ambasador SAD stigao u Srbiju pred izbore

Slučajno ili ne, Kristofer Hil, novi američki ambasador, stigao je u Srbiju neposredno pred održavanje izbora, a da će SAD pratiti izborni proces u Srbiji za list Nova je potvrdio i Gabrijel Eskobar.

“Mi smo svi članovi OEBS-a i svi imamo zajedničku obavezu da obezbedimo fer, poštene i slobodne izbore u državama članacima. U koordinaciji sa OEBS-om, mi ćemo videti na koji način možemo da podržimo njihove napore za obezbeđivanje fer i poštenih izbora u Srbiji”, naveo je Eskobar, dodajući da je zabrinut zbog toga što mali broj građan učestvuje u procesu građana.

“Za Srbiju je veliki izazov da motiviše mlade ljude da glasaju. To je najveći problem sa kojim se svi mi zajedno suočavamo u Srbiji – da se ljudi uvere da njihovi glasovi vrede”, zaključio je Eskobar u ranijem intervjuu za Nova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.