Šta se desilo sa oružjem UČK-a!?

Izvor: Bošnjak.ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Prošlo je tačno 15 godina od potpisivanja sporazumu o demilitarizaciji OVK, u sporazumu su uključeni i detalji predaje oružja, uniforme, prelazak jednog djela OVK u policiju i javnu administraciju.
 
Mnogo dilema je i nakon 15 godina od završetka rata, jedna od njih je i demilitarizacija oslobodilačke vojske Kosova. Prema sporazumu o demilitarizaciji, oružje OVK-a bi trebalo biti deponovano sve do momenta kada se stvori vojska Kosova koja će ga naslijediti.
 
Međutim, 15 godina od rata kada smo na pragu formiranja državne vojske niko ne pominje oružje! Zašto? Prošlo tačno 15 godina od potpisivanja sporazumu o demilitarizaciji OVK, u sporazumu su uključeni i detalji predaje oružja, uniforme, prelazak jednog djela OVK u policiju i javnu administraciju…itd.
 
U ovom sporazumu je predviđeno formiranje vojske Kosova uz veliku saradnju sa američkom nacionalnom gardom. Sve ove faze su završene za 90 dana koliko je trebalo da se OVK totalno demilitarizuje, nakon toga je potpisan sporazum o formiranju TMK-a koji nije bio vojska već snage za reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa.
 
Potpisnici ovog sporazuma su bili današnji premijer Hashim Thaçi ujedno i vrhovni komandant OVK, Agim Çeku šef generalnog štaba OVK kao i general-potpukovnik Mike Jackson, komandant KFOR-a.
 
Bivši načelnik generalštaba OVK Agim Çeku je izjavio za list "BotaSot" da se na početku radilo na raspuštanju OVK, ali nisu uspjeli u namjeri, već su je samo demilitarizovali a kasnije pretvorili u TMK, dok je oružanje predato KFOR-u, oružje je kasnije uništeno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.