Đuriću kosovska policija zabranila ulazak na Kosovo

Kosovska policija zabranila je danas na prelazu Jarinje ulazak na Kosovo direktoru Kancelarije Vlade Srbije  za Kosovo i Metohiju, Marku Đuriću. Iako je na terenu bilo spekulacija da će Đurić probati potom da uđe preko prelaza “Brnjak” na Kosovo, Tanjug je javio da se Đurić nakon kratkog zadržavanja na Jarinju vratio nazad.

Đurić je u izjavi medijima na Jarinju objasnio da je kao razlog za njegovo zaustavljanje dobio "sramno obrazloženje" od kosovske policije da je iz Prištine stigla zabrana. Đurić je ocenio da se radi o "flagrantnom kršenju sporazuma" i "nepoštovanju dogovora o slobodi kretanja i kršenju svih dogovorenih principa." 

Rukovodstvo opštine Zvečan, kao i brojne ekipe novinara sa Severa Kosova, čekale su Marka Đurića od 11 časova na gradilištu u selu Banjska. U Banjskoj je bio i oficir za vezu Beograda u Prištini, Dejan Pavićević, koji nije boravio sa rukovodstom opštine Zvečan i novinarima na terenu. On je odmah po dolasku ušao u zgradu mesne zajednice u ovom selu. Pavićević je nakon vesti da Marko Đurić neće ući na KiM, iz zgrade mesne zajednice, oko 12 i 10, seo u auto i napustio Banjsku. 

"To neće, bojim se, ostati bez posledica i sasvim sigurno neće omesti institucije Srbije u normalnom funkcionisanju, ali se isto tako bojim da je to loš signal kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine," naglasio je Đurić.

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da pomogne u prevazilaženju problema i da se ne stvaraju dodatne tenzije, te da se problemi rešavaju kroz dijalog.

Đurić, međutim, do objavljivanja ovog teksta, nije bio dostupan KoSSevu za detaljnije pojašnjenje u vezi sa današnjim incidentom. 

Portparol kosovske policije, Baki Keljani, potvrdio je za KoSSev da Đuriću nije odobren zahtev za ulazak na Kosovo i Metohiju.

Na pitanje da li je Đurić podneo zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova u skladu sa njihovim procedurama, kada je obavešten i šta je razlog da mu se zahtev ne odobri, Baki Keljani je odgovorio da na to pitanje on ne može da odgovori, već da je to nadležnost kancelarije kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Bajrama Redžepija.

Predstavnici kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova nisu bili dostupni za komentar, a poslednja vest na zvaničnoj Internet stranici ovog ministarstva, na srpskom jeziku, u trenutku objavljivanja ovog teksta je od 9. juna, dok je albanska verzija stranice ažurirana sa poslednjom vešću od 25. juna.

Ovo je prva zabrana ulaska direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću na teritoriju Kosova i Metohije, a druga zabrana ulaska srpskim zvaničnicima u poslednjih sedam dana. Pre pet dana, kosovske vlasti zabranile su ulazak na Kosovo oficiru za vezu Beograda sa Prištinom, Dejanu Pavićeviću.

Današnjim vraćanjem sa Jarinja, Đurić je po drugi put u poslednje dve nedelje odložio obilazak dva gradilišta na Severu Kosova. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.