Šta mislite o odnosu buduće Vlade Srbije prema procesu sprovođenja briselskih sporazuma?

U ovoj online anketi je učestovalalo 243 građana i ovoga puta većina ispitanika, njih 58 odsto je sa Severa Kosova, ali se za razliku od prošle ankete, sada se značajno povećao broj onih s juga Kosova, iz centralne Srbije, Vojvodine i inostranstva. I dalje dominiraju građani sa visokim obrazovanjem, njih je više od 70 odsto.

Nastavlja se sa istom dinamikom primene sporazuma; BGD pod pritiskom Brisela

Trenutak za formiranje ZSO prošao 2015; Briselski sporazum ni dobar, ni loš, već neophodna osnova za dalju nadgradnju odnosa između Srba i Albanaca

Aleksandar Jablanović ove nedelje iznosi svoj stav na pitanja u anketi i komentariše stavove građana:

"Moje lično mišljenje je da buduća Vlada Srbije ne može da ubrza sprovođenje Briselskog sporazuma na terenu sve dok postoji opstrukcija Prištine, uz blagonaklon stav EU i SAD prema toj opstrukciji. Ono što je bilo do zvaničnog Beograda to je na terenu uglavnom i realizivano. Mislim da će Vlada Srbije nakon konstituisanja pokušati da nađe adekvatan odgovor na opstrukcije kosovske strane i da će se konačno na terenu osetiti i one pozitivne strane Briselskog sporazuma. Taj dijalog bi bio znatno lakši za obe strane da je počeo na inicijativu Beograda i Prištine, a ne na inicijativu EU. Ovako, mislim da je EU pokušala da kroz sporazum iz Brisela donekle približi Beograd i Prištinu, ali i da zaštiti svoje određene interese i pozicije na Kosovu i Metohiji.

Kada je reč o ZSO kao jednom od najvažnijih elemenata Briselskog sporazuma, najpovoljniji trenutak za formiranje ZSO je, po mom mišljenju, prošao 2015 godine. Sada smo svedoci pokušaja pojedinih medija na Kosovu i Metohiji da podele i posvađaju Srbe, po principu podele na one koji će biti uključeni u ZSO i one koji će ostrati van ZSO. To je već viđeno i isti je princip kao i kod veštačke podele Srba – na Srbe južno i severno od Ibra.

Ni jednog trenutka ne treba zaboraviti da je ozbiljna primena Briselskog sporazuma počela kroz održavanje lokalnih izbora na Severu 2013. i to na statusno neutralnoj osnovi što je i osnovni princip na kome Briselski dijalog počiva.

Kada se uzme u obzir ovakav stav naših građana na ponuđena pitanja jasno je da još uvek ne postoji dovoljno poznavanje onoga što je u Briselu dogovoreno i vidi se nažalost oštra podela u mišljenjima, koja je po meni, rezultat više neinformisanosti, nego što je posledica primene sporazuma na terenu.

Briselskim sporazumom građani na Kosovu dobijaju ono što je najvažnije, a to je mir i određeni stepen bezbednosti koji je znatno bolji nego ranije, međutim, bez nas kao aktivnih aktera, na terenu nije moguće sprovesti ni loš, ni dobar sporazum.

Briselski sporazum ne mogu da ocenim ni kao dobar, ni kao loš, već isključivo kao neophodnu osnovu za dalju nadgradnju odnosa između Srba i Albanaca, a za šta će biti potrebne godine i decenije."

Više od 55% građana misli da će se briselski sporazum sprovoditi istom dinamikom kao i do sada, odnosno brže – smatra njih 27 odsto, a najmanji broj je onih, svega 8 odsto, kiji smatraju da će to biti sporije. Zanimljivi su bili i opisni odgovori, u kojima dominiraju stavovi da će Beograd pod pritiskom isporučiti stavove iz Brisela.

Građani nemaju uticaj na dinamiku sprovođenja

Samo jedan odsto ispitanika misli da građani imaju uticaj na dinamiku sprovođenja  briselskih sporazuma, a njih 47 odsto da to zavisi od međunarodne zajednice; 26% ispitanika smatra da sprovođenje zavisi od Prištine, a 22% od Beograda.

Poništite sporazum. Uključite Srbe sa KiM-a

Na pitanje šta bi buduća Vlada Republike Srbije trebalo da uradi kada su u pitanju sprovođenje dogovorenih briselskih sporazuma i nastavak dijaloga u Briselu, ispitanici su odgovarali opisno. Među 181 odgovor, dominiraju oni o "poništenju" briselskih sporazuma i "izdaji". "Da poništi sporazume i prekine dijalog", preovlađuju odgovori ovog tipa, ali ima i ironičnih i ciničnih komentara:

"Ukloni nepismene ljude iz procesa pregovora i bandite"; "Da se ćeraju"; " Da očisti kradljivce i lažove iz svojih redova, dakle cela da se formira iz početka"; "Da se sabere i shvati da je servis građana naroda, da đon treba da postoji na cipeli, a ne na obrazu"; "Da napravi još jedan trg Kneza Lazara, još jednu Knez Mihajlovu, da nam da bezvizne pasoše kao svima, da sačuva Kosovo u srcu Srbije, da ne ugasi CZ, sud, policiju, čekaj, šta još ono nabrojaše, a da – i da nam čestitaju mir, ako može sa 5:0".

Imalo je, međutim, i konkretnih predloga, pre svega onih o potrebi većeg uključivanja kosovskih Srba u briselski proces:

"Da uključi Srbe sa KiM-a, oni najbolje znaju šta im treba a šta je moguće"; "Da uključi Srba sa Kosova a onda da oni odlučuju zajedno sa Beogradom, uz kompromis sa Albancima i dogovor i lobiranje sa MZ"; "Da uključi Srbe sa Kosova, kakav Beograd bre".

Bilo je i više komentara o povratku 1000 srpskih vojnika na Kosovo, kako je određeno rezolucijom UN-a 1244. Jedan konkretni predlog je bio i da se formiraju opštine Novi Obilić, Gora, Velika Hoča i Goraždevac.

ZSO neće biti formirana u mandatu ove vlade

Skoro polovina ispitanika ne veruje da će Zajednica srpskih opština biti formirana tokom manadata vlade Srbije koja tek treba da se formira nakon izbora, a 23% da će to biti u drugom delu mandata.

I ovde se više od 20% odsto ispitanika takođe izrazilo opisno:

"U toku ove godine, što će biti konačna propast srpskog naroda na KiM";  "Slušajući i čitajući medije, na KiM, na albanskom jeziku, kao i predstavnike vladajuće i opozicione strukture u Vladi Kosova, izgleda da neće nikad biti formirana"; "Ići ce se na Brisel 2, gde će ponovo da se pregovara i Srbi će dobiti još manje nego sad, ali će do tad svi biti integrisani" ; "To je izmišljena Asocijacija za prevaru srpskog naroda. Nešto nepostojeće".

I u ovoj, kao i u prošloj anketi, ispitanici su imali dominantno kritički i negativan stav prema Briselskom sporazumu, i samoj budućoj vladi.


 

TONSKA ANKETA: Ne pitamo se mi ništa više. Odlučuje drugi – velike sile. Ja sam operisana od tih stvari. Da se radujemo svi. Da ispoštuje ono što su dogovorili"

Online anketu pratila je i tonska anketa sa ulica Severne Kosovske Mitrovice. Među našim sugrađanima, ovog puta, preovlađuju podeljena mišljenja.  Dok jedni smatraju da buduća srpska vlada postignute briselske sporazume treba da ispoštuje, drugi "o tome ne znaju ništa", a bilo je i onih "apolitičnih" i "operisanih od tih stvari".

"Da ispoštuje ono što su dogovorili".

"Pa trebalo bi da sačuva sva naša dobra, eto toliko, srce moje. Da Kosovo ostane srpsko i tako….I da se radujemo svi," bili su neki od odgovara naših sugrađana na pitanje šta je to što bi buduća Vlade Srbije trebalo da uradi kada su u pitanju briselski sporazumi.

Jedan naš stariji sugrađanin smatra i da "Priština treba da uradi ono što je potpisala", te i da Zapad treba da je "pritisne da to i učini".

"Valjda da sprovodi taj sporazum, šta bi drugo? Valjda treba i Priština to što je potpisala i da uradi. Recimo, srpske opštine….Ja se nadam da će da ih pritisne Zapad da oni pristanu na to. Nadam se da će tako da bude," bio je njegov odgovor.

Drugi naš, takođe stariji sugrađanin, smatra da se "mi ništa ne pitamo" i da "velike sile odlučuju".

"Ne znam šta bi trebalo da urade, jer ne mogu ništa da urade. Ne pitamo se mi ništa više. Odlučuje drugi – velike sile odlučuju, mi smo sitne ribe za njih," kazao je on.

Neki od prolaznika na ulicama Severne Mitrovice, kako kažu, "ne smeju da daju izjave":

"Nemoj mene da pitaš Bogati, jer ja nisam odavde. Vozim, taksiram, zbog toga ne smem da dajem izjave."

A bilo je i onih koji su bili neraspoloženi za komentar, već samo u prolazu kratko odgovarali, a neki su svoj stav izrazili ćutanjem.

"Joj, gde mene nađe, života ti. Ja sam ti operisana od tih stvari, nemam pojma. Ne znam, iskreno."

"A ne znam stvarno. Apolitičan sam."

"Ne bih ja znao da odgovorim ništa," bili su, takođe, neki od komentara.

Projekat "Građani Severa javno o Briselskom sporazumu" finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo. 


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.