Šta je sprečilo Đurića da poseti Janjevo?

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju nije pre nekoliko dana boravio u najavljenoj poseti Janjevu, za šta je okrivio Kosovsku policiju koja poručuje da je sve urađeno u skladu sa Đurićevim zahtevom.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, prisustvovao je pre nekoliko dana isporuci humanitarne pomoći u Lapljem selu kod Gracanice, koja se sastoji od školskog pribora i higijenskih sredstava. Đurić je najavio i posetu Janjevu gde su ga čekali srpski novinari, ali se ni posle dva sata tamo nije pojavio, zbog čega su novinarska udruženja zatražila izvinjenje od direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Iz Kancelarije je stiglo izvinjenje novinarima i pojašnjenje da ih je Kosovska policija sprečila da odu u Janjevo, gde je Đurić trebalo da katoličkim vernicima i njihovom župniku čestita Božić. Međutim, iz Kosovske policije poručuju da je sve urađeno po zahtevu Đurića – kada je tražio dozvolu za ulazak na Kosovo, a župnik janjevački kaže da nije ni obavešten o Đurićevoj poseti.

Humanitarnu pomoć za škole u Metohiji i na centralnom Kosovu koju su prikupila deca, roditelji i nastavnici iz Novog Sada i Bačke – na Kosovo je dopremio načelnik Južnobačkog upravnog okruga Zoran Milošević. Isporuci pomoći prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić.

“Ovu Novu Godinu na Kosovu i Metohiji dočekaće više od 20 hiljada đaka i studenata koji sa radošću primaju podršku i ljubav koju dobijaju iz drugih delova naše zemlje i mislim da poruka solidarnosti koju svaki od ovih paketa nosi znači mnogo više od materijalnog,” rekao je Đurić.

Učenici, nastavnici, ali i roditelji iz Novog Sada, donirali su oko 900 paketa školskog pribora, kao i tri palete sredstava za higijenu.

“Tako mi i danas, na ovom prostoru, želimo da budemo prisutni, ne samo materijalno, nego našom emocijom, ljubavlju, koja će trajati godinama i stolećima,” rekao je Zoran Milošević, načelnik Južnobačkog okruga.

Marko Đurić nije želeo u Lapljem selu da daje izjave u vezi sa odlukom Ustavnog suda Kosova koja se odnosi na sporazum o Zajednici srpskih opština, rekavši da će to učiniti u Janjevu, udaljenom desetak kilometara od Gračanice.

“Ja vas pozivam, mi ćemo sada da idemo do Janjeva, da obiđemo Janjevce i da im čestitamo Banji dan,” rekao je Đurić.

Novinari srpskih redakcija čekali su Đurića dva sata u Janjevu, na temperaturi ispod nule, ali se on nije pojavio. Tim povodom oglasila su se novinarska udruženja koja su zatražila izvinjenje Marka Đurića, kao i objašnjenje za ovakav, kako se navodi u saopštenju, ponižavajući odnos.

Nakon par sati usledilo je izvinjenje Kancelarije za Kosovo i Metohiju novinarima koji su Marka Đurića čekali u Janjevu, a u saopštenju Kancelarije se pored izvinjenja navodi i to da saopštenje novinarskih udruženja obiluje netačnim i nedobronamernim informacijama, gde se, međutim, ne navodi koje su to netačne informacije.

“Tačno je da direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić nije došao u Janjevo u najavljenu posetu, gde je stanovništvu u ovom kraju – koje danas obeležava Badnji dan po Gregorijanskom kalendaru, želeo da čestita praznik i pošalje poruku mira i tolerancije. Jedini razlog nedolaska je to što Kosovska policija nije dozvolila i obezbedila Đurićevu posetu, koja je dogovorena sa župnikom janjevačkim don Matem Palićem,” navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Međutim, janjevački župnik, don Mate Palić, kaže da uopšte nije znao da je trebalo da mu Đurić dođe u posetu i da je tu informaciju dobio od novinara.

„Ne znam da li je poseta najavljena, meni posebno nije. Kada smo se prethodno sreli ja sam ga pozvao da dođe u Janjevo, ali nismo tačno zakazali datum. Od novinara sam juče čuo da treba da dođe,“ kazao je Don Mate.

Portparol Kosovske policije Daut Hodža rekao je u telefonskoj izjavi za Glas Amerike da je poseta Marka Đurića Kosovu protekla u skladu sa njegovim zahtevom, kada je tražio dozvolu za ulazak na Kosovo.

“U skladu sa agendom, policija Kosova je završila sve stvari po predviđenoj agendi koja je predata. Sve je realizovano po agendi koju su dostavili. Dobili su i dozvolu da uđu na Kosovo,” rekao je Hodža.

Na pitanje da li je Đuriću omogućena pratnja do Janjeva, Hodža je rekao:

“Ja sam dobio informaciju da je sve realizovano u saglasnosti sa agendom koju su dostavili.”

Ostaje nejasno kako je moguće da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, sa župnikom janjevačkim don Matem Palićem, kako navodi u svom saopštenju, dogovorila posetu, a da don Mate Palić o tom dogovoru ne zna ništa i da li je Marko Đurić u svojoj agendi i zahtevu da poseti Kosovo uopšte i planirao posetu Janjevu.

Dok su srpski novinari čekali Đurića, u Janjevo je došao predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji koji je katoličkim vernicima i njihovom župniku čestitao Božić.

VOA

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.