Šta donosi predlog izbornog zakona; izbori 25. maja?

Šta donosi predlog izbornog zakona?

Izvor: (tekst na sprkom originalno preuzet) RTK 2

Ukoliko novi predlog zakona o izborima bude usvojen, pravo glasa bi imali samo državljani Kosova, a izvan biračkog spiska bi ostala raseljena lica i Srbi sa Kosova koji nemaju kosovska dokumenta. Time bi biračko telo srpske zajednice na Kosovu bilo svedeno, procenjuje se, na oko 40 hiljada.

Oko 130 hiljada birača srpske zajednice je bilo nabiračkom spisku Kosova, a preko 250 hiljada onih koji žive u užoj Srbiji moglo je da se prijavi za glasanje. Novim predlogom zakona umanjena su prava srpske zajednice, kaže Nenad Rikalo, član Centralne izborne komisije.

"Ovim zakonom, posebno u delu gde se govori o dokumentima koja će važiti na dan izbora, predviđeno je da to mogu biti samo kosovska lična dokumenta koja je izdao MUP Kosova. Mi ćemo imati situaciju da će se biračko telo Srba smanjitina oko 40 hiljada," rekao je Rikalo.

Ovo bi posebno uticalo na birače sa severa Kosova, gde najveći broj Srba nema kosovska dokumenta. 

Kada su u pitanju raseljena lica, postoji saglasnost srpske zajednice da je neprihvatljivo oduzimanje njihovog glasačkog prava.

"Svima koji su rođeni i do 1999. godine živeli na teritoriji Kosova i Metohije, niko nema pravo da oduzme pravo glasa, jer time oduzima njihovo pravo na povratak. Ja ću da vas podsetim da se od 1999. godine, samo 4 hiljade povratnika vratilo i zadržalo na prostoru Kosova i Metohije, a oko 250 hiljada raseljenih, i to po podacima međunarodne zajednice, živi na teritoriji uže Srbije," rekao je Vladeta Kostić, načelnik kosovskog okruga i predsednik GI "Srpska".

Nacrt Zakona o izborima mogao bi sledeće nedelje da se nađe na dnevnom redu skupštine. Srpski poslanici su pripremili amandmane, ali sumnjaju da će za njih dobiti podršku. Zato nameravaju da blokiraju zakon.

Poslanica RadaTrajković, veruje da je to jedini mehanizam koji im je preostao.

"Ukoliko se taj zakon pojavi u parlamentu, složni smo da glasamo protiv, jer taj ustavni zakon ne bi mogao da se usvoji bez podrške 2/3 srpskih poslanika," dodala je ona.

Oni će ipak pokušati da izmene zakon, koji se još uvek nalazi u skupštinskoj proceduri.

"Do prvog čitanja imaćemo dosta posla. Borimo se na sve moguće načine kako bismo mogli da ispravimo ona saznanja koja već imamo o nacrtu zakona. Gledaćemo da sve nejasnoće, između prvog i drugog čitanja, na najbolji mogući način ispravimo, jer znamo kolika je važnost tog zakona za srpsku zajednicu, kao i za sve ostale zajednice," rekao je poslanik Goran Marinković.

Kao nastavak borbe za rezervisana mesta, među amandmanima srpskih poslanika, našao se i predlog da izborni cenzus od 5% ne važi za partije manjinskih zajednica, što bi im dalo mogućnost da osvoje dodatna, pored 10 zagarantovanih mesta u parlamentu. 

Očekuje se da će parlamentarni izbori na Kosovo biti održani u prvoj polovini godine. 

Kosova Sot: Izbori 25. maja?

20/03/2014 > Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Parlamentarni izbori na Kosovu biće održani najverovatnije 25. maja, potvrdio je Tanjugu izvor blizak kabinetu kosovskog premijera Hašima Tačija, a isti datum pominje i prištinski dnevnik Kosova Sot.

Izvori tog lista potvrdili su da su dogovor o datumu izbora postigli lideri DPK Hašim Tači i DSK Isa Mustafa, te da će dogovor biti ozvaničen narednih dana. 

"25. maj je određen kao datum za održavanje parlamentarnih izbora, jer je potrebno što hitnije formirati vladu, što od Prištine traži i EU. Dogovor su postigli lideri DPK i DSK, Tači i Mustafa, a čeka se samo još da se s tim složi i lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, što će se verovatno i dogoditi", rekao je izvor Tanjuga.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.