Srpski tviteraši pokrenuli kontrakampanju: #NoKosovoUNESCO

U jeku zasedanja Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), koji je juče i odlučio da se pitanje članstva Kosova u ovu organizaciju i zvanično nađe na dnevnom redu Saveta, srpski korisnici Twittera su pokrenuli svoju "kontra-kampanju".

Najnovijim takozvanim hashtag-om srpski Twitter-aši su juče započeli svoju "digitalnu borbu" protiv kosovskog članstva. Oni, uz niz fotografija porušenih manastira, crkava, srpskih grobalja, ističu razloge zašto Kosovo ne bi trebalo da bude član UNESCO-a.

Tako jedan od korisnika, uz sada već istorijsku fotografiju na kojoj tokom martovskog nasilja 2004. na Kosovu i Metohiji jedan od Albanaca ruši krst sa srpske crkve, pita: "Odličan CV sa preporukom za članstvo u UNESCO?!".

Jedna od korisnica ove društvene mreže, takođe uz fotografiju porušene srpske crkve, navodi: "Srpska crkva nakon što su Albanci "poveli računa o njoj. UNESCO bi trebalo da bude svestan ovoga".

Više o novoj kontra-kampanji Srbije protiv članstva Kosova u UNESCO, od nedavno pokrenutoj, čitajte na našoj tematskoj stranici Srpska kontra-kampanja: "Ne Kosovo u UNESCO".

A jedan od Twitter-aša uputio je svoj Twitt i kosovskoj ambasadorki u Americi, Vljori Čitaku, UNESCO-u i američkom i francuskom UNESCO-u, a ponovo uz fotografije zapaljenog konaka manastira, uništene kapele i groblja u južnom delu Mitrovice, te manastira ograđenog bodljikavom žicom – "Ovo je vaša pobeda? Svako razuman bi glasao – ne Kosovo u UNESCO".

Ovo je i jedina inicijativa na društvenim mrežama protiv članstva Kosova u UN-ovu organizaciju, a uz "kontra-kampanju" srpskih zvaničnika koja je u javnosti manje vidljiva i koju su obeležila zvanično dva pisma srpskog državnog vrha i SPC-a protiv ovog članstva. Jedno – koje je uputio premijer Srbije, Aleksandar Vučić, dan pred odluku Izvršnog saveta o zahtevu članstva Kosova i drugo – pismo srpskog Patrijarha, dva meseca nakon što je Kosovo i podnelo zahtev za članstvo u UNESCO. Pismo je uputio i Institut za srpsku kulturu iz Leposavića. 

 


Pročitajte još: 

Zahtev Kosova za prijem u UNESCO uvršten u dnevni red; Hašim Tači: "Ovo je mala, ali važna procedularna pobeda"

Izvršni savet pred današnje zasedanje: "Preporučujemo da se prizna Republika Kosovo kao član UNESCO"


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.