Srpski predstavnici sa Severa Kosova verbalno podržali Vulovića i Ristića

Pojedini srpski predstavnici sa Kosova i Metohije poručili su sa današneg protesta  u Zubinom Potoku  da razmatraju mogućnost kolektivnih ostavki u kosovskim institucijama ukoliko se nastavi sa hapšenjem Srba na Kosovu i Metohiji. Protest “Svi smo mi isti, ko je od nas sledeći?” organizovan je nakon što je na adrese gradonačelnika Zubinog Potoka, Stevana Vulovića i nekadašnjeg predsednika ove opštine, Slaviše Ristića, Kosovska policija, po nalogu EULEX-ovog tužioca, pokušala prošle nedelje da uruči poziv za saslušanje, ali su se obojica tada nalazili van Kosova. Još uvek neizvesno da li će se Stevan Vulović i Slaviša Ristić odazvati sudu ove nedelje. Demokratska stranka Srbije pozvala je srpsku vladu da se izjasni o pozivu na saslušanje Ristića i Vulovića.

“Želimo jasno da poručimo svim međunarodnim institucijama, a posebno EULEX-u, da ako nastave sa nezakonitim hapšenjima i novim pritiscima na srpski narod, svi legalno izabrani predstavnici Srba u svim organima Kosova i Metohije, razmotriće mogućnost podnošenja kolektivnih ostavki na svim nivoima i nastavak borbe za opstanak mirnim sredstvima,” poručio je gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović. On je takođe pozvao na uzdržanost, posebno međunarodnu zajednicu da spreči korake koji vode, po n jegovim rečima, ka remećenju stabilnosti, ali i građane da ostanu složni.

Okupljenim građanima se obratila i predsednica SO Severna Mitrovica, Ksenija Božović, kao i direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i predsednik Srpskog nacionalnog veća Severnog Kosova, dr Milan Ivanović.

Ksenija Božović je EULEX-u i kosovskoj policiji poručila da, kako je rekla, oni konačno počnu da rade pravedno i zakonito, podsetivši  međunarodne zvaničnike da ne smeju da budu, po njenim rečima, u službi kosovskoh institucija.

Povezani članak:

EULEX hapsi gradonačelnika Z. Potoka Vulovića i bivšeg predsednika ove opštine Ristića?

"EULEX-u i Kosovskoj policiji poručujemo da je bilo dosta nepravde. Neka konačno počnu da rade pravedno i zakonito. Neka prestanu sa dirigovanim pritiscima na Srbe. Međunarodne zvaničnike podsećamo da moraju biti statusno neutralni, a ne u službi vlasti iz Prištine," rekla je Božović, koja je na protestu zatražila i da se lideru partije čiji je ona član, Oliveru Ivanoviću, ali i ostalim pritvorenim Srbima, omogući odbrana sa slobode.

Jedan od nekada najuticajnijih lidera Srba sa Severa Kosova, često prozivan zbog svojih radikalnijih stavova i izjava protiv kosovskih institucija i lidera, a koji je u međuvremenu diskretno podržao učešće Srba na kosovske izbore i povukao se iz fokusa srpske politike, Milan Ivanović, zapitao se zašto nekome smetaju srpski lideri, naglasivši da je cilj da se srpske institucije na Severu Kosova prikažu u javnosti kao kriminogene.

“Oni su čelnici institucija. Nije to pokušaj da se uhapse Slaviša, Stevan i Dragoljub, to je pokušaj da se naše institucije pokažu kao kriminogene, genocidne. I ako mi imamo genocidne i kriminalizovane institucije, te institucije treba zatrti, treba rasformirati i uništititi,” rekao je Ivanović, koji je objasnio i da je na Kosovu i Metohiji na snazi “hrvatski model”, a što po njegovim rečima znači da jedan deo Srba treba uhapsiti, a drugi asimilovati.

DSS: Vlada mora da se izjasni o pozivima Ristiću i Vuloviću
 
U međuvremenu, Demokratska stranka Srbije pozvala je Vladu Republike Srbije da se izjasni o pozivu na saslušanje Ristića i Vulovića, jer je EULEX zvanično obavestio vladu o optužnicama. Ova stranka je istovremeno podržala današnji protest građana u Zubinom Potoku. 
 
"Pozivamo Vladu Srbije da se izjasni o pozivu na saslušanje Ristića i Vulovića. Svako neizjašnjavanje znači podršku KPS-u i ugnjetavanju srpskog naroda. Matrica je jasna. Nakon informativnog razgovora sledi pritvor koji po zakonima lažne države Kosovo može da traje i do 24 meseca. treba sabrati dva i dva. Cilj je se uhapse ugledni politički ljudi sa severa pokrajine, kako bi se olakšalo etničko čišćenje Srba. Zato DSS podržava proteste građana u Zubinom Potoku i učiniće sve, mirnim sredstvima, da pomogne svom narodu u pokrajini," saopšteno je iz DSS-a na konferenciji za novinare.

Srpski predstavnici su sa protesta poručili i da, ukoliko se pritvorenim Srbima ne omogući da se brane sa slobode, oni će biti prinuđeni da iskažu građansku neposlušnost i razmotre dalju saradnju sa policijom I tužilaštvom EULEX-a na Severu Kosova.

Na skupu su, pored građana Zubinog Potoka, Severne Kosovske Mitrovice, Zvečana, Gračanice i Raniluga, bili prisutni i predstavnici liste "Srpska", kao i gradonačelnici opština sa srpskom većinom.

Podsetimo, protest je organizovan nakon pokušaja Kosovske policije, a po nalogu EULEX-a, da gradonačelniku Zubinog Potoka, Stevanu Vuloviću i nekadašnjem predsedniku ove opštine, Slaviši Ristiću, prošle nedelje uruči poziv za ovonedeljno saslušanje.

Stevan Vulović se tereti za organizovanje bekstva Slobodana Sovrlića, u martu ove godine, iz policijske stanice u Zubinom Potoku, dok se bivši predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić, tereti za više dela navodno počinjena tokom njegovog mandata na mestu predsednika opštine Zubin Potok, uključujući i moguće optužbe u vezi sa organizovanjem barikada, KoSSev nezvanično saznaje.

Iz izvora bliskom međunarodnim krugovima, KoSSev je nezvanično saznao i da je zvanični Beograd još prošle nedelje bio obavešten o ovim optužnicama. Prema ovom izvoru, sam vrh EULEX-a, obavestio je "najviši vrh u srpskoj vlasti" – "dostavivši imena optuženih i poruku da očekuje da će lica sa optužnica da sarađuju." Prošle nedelje u Severnoj Kosovskoj Mitrovici boravio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, a kao zvaničan razlog njegove posete naveden je susret sa šefom UNMIK-a, Faridom Zarifom. Nije poznato, međutim, da li je tokom posete Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Đurić razgovarao sa političkim predstavnicima Severa na ovu temu.

EULEX se nakon današnjeg protesta nije izjašnjavao, a nije izvesno da li će se Stevan Vulović i Slaviša Ristić uskoro odazvati sudu.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.