Srpski poslanici u ostavci nemaju pravo na prelaznu naknadu

FOTO: RTK

Izvor: Kallxo (Tekst je preveden sa albanskog)

Deset bivših poslanika Srpske liste, koji su podneli ostavke 7. novembra, nisu primili plate ni za mesec decembar.

Prelazna naknada predviđena Zakonom o pravima i odgovornostima poslanika, koja garantuje zaradu na 12 meseci, a u slučaju da nema drugog izvora prihoda, ne važi ni kada poslanici podnesu ostavke.

U pojašnjenju kosovske skupštine, poznato je da, kada poslanik podnese ostavku, od tog dana prestaju sva prava koja je mogao da ima kao bivši poslanik, uključujući i prelaznu platu do 12 meseci.

Kancelarija za medije kosovske skupštine potvrdila je za Kallxo, da su 10 novih poslanika koji su položili zakletvu 17. novembra, primili platu za mesec decembar.

Na sednici od 17. novembra, devet kandidata Srpske liste i jedan kandidat stranke GI SPO koji su učestvovali na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, položili su zakletvu u kosovskoj skupštini.

To je usledilo nakon što je deset bivših poslanika Srpske liste podnelo ostavke na svoje funkcije u znak nezadovoljstva odlukom kosovske vlade o registarskim tablicama.

Opširnije o ostavkama Srba u kosovskim institucijama pročitajte u našim kategorijama:

Napuštanje institucija i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.