Srpski poslanici odlučuju o raspuštanju skupštine

Izvor: RTK2 – Marko Lekić (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Predstavnici Srba u Skupštini Kosova insistiraju da se u narednom mandatu parlamenta nastavi sa rezervisanim mestima, najavivši da i dalje ne podržavaju formiranje oružanih snaga. Različito vide sutrašnje glasanje za raspuštanje Skupštine Kosova i nije jasno da li će prisustvovati zasedanju.

Predstavnici Srba u Skupštini će večeras odlučiti da li će sutra glasati za ili protiv raspuštanja skupštine, i da li će prisustvovati na sednici. 
 
Srpska poslanica u skupštini Kosova Rada Trajković potvrdila je u telefonskoj izjavi za RTK2 da poslanici iz srpske zajednice sutra neće glasati za raspuštanje Skupštine. Međutim joč se ne zna da li će Srbi prisustvovati skupštinskom zasedanju.
 
Nenad Rašić, predsednik Progresivne demokratske stranke izjavio je da Skupštinu Kosova treba raspustiti ali da nije za glasanje o nepoverenju Tačijevoj vladi. 
 
On je izjavio da ne zna da li će Srbi sutra glasati o raspuštanju Skupštine, te da će odluku o tome doneti tokom dana.
 
Poslanici srpske nacionalnosti u skupštini Kosova smatraju da trenutno nijedna politička stranka na Kosovu nije spremna za prevremene parlamentarne izbore i takodje ne očekuju rezervisana mesta u novom sazivu.
 
“Ne postoji dobra volja većinske zajednice da se o tome raspravlja, što se tiče srpske zajednice uticaj će svakako biti slabiji u parlamentu, ako ne prodjemo census i ako budemo imali samo 10 poslanika.”
 
Saša Djokić iz Socijal-demokratske partije smatra da bi bila moguća zajednička lista svih Srba za parlamentarne izbore.
 
“Mi sigurno nećemo prestati da se borimo demokratskim putem, kako mi planiramo i razgovaramo, možemo da budemo većina na nekoj listi koja bi se formirala da možemo I u narednom periodu da izmenimo amandman da bi se vratila rezervisana mesta”.
 
Poslanik Goran Marinković ocenjuje da je glasanje o oružanim snagama i rezervisanim mestima odvojen proces: “Mi stvarno nismo spremni da napravimo takvu odluku, da za jedan mandat rezervisanih mesta glasamo za vojsku Kosova.”
 
Poslanici iz srpske zajednice već mesec dana bojkotuju sednice skupštine zato što institucije ne podržavaju nastavak mandata rezervisanih mesta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.