Skupština Kosova danas o svom raspuštanju

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Skupština Kosova danas odlučuje o svom raspuštanju i time stvaranju uslova za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora. Najverovatniji datum izbora je 8. jun.

Na zahtev 55 poslanika danas se održava vanredna sednica Skupštine Kosova sa jednom tačkom dnevnog reda – raspuštanje Skupštine. Takav zahtev je upućen Predsedništvu Skupštine nakon što su lideri parlamentarnih partija juče imali sastanak sa predsednicom Jahjagom, kada su se složili da se pokrene procedura organizovanja prevremenih parlamentarnih izbora.

Za raspuštanje Skupštine neophodna je podrška dve trećine od ukupno 120 poslanika. Ukoliko za to glasaju Demokratska partija Kosova Hašima Tačija, Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Alijansa Novo Kosovo Bedžeta Pacolija, te deo manjina bez Srba, onda se Skupština može raspustiti. Inače, pokret Samoopredeljenje je najavio da neće glasati za raspuštanje, a još uvek nije poznato kako će postupiti kosovski Srbi koji bojkotuju rad Skupštine.
 
Prema Ustavu, izbori se moraju održati u period ne dužem od 45 dana nakon raspuštanja Skupštine.
 
Predsednica Jahjaga je izjavila da su je lideri informisali o potrebi prevremenih izbora zbog nemogućnosti donošenja važnih odluka među kojima je glasanje o oružanim snagama.
 
“Kao Predsednica Kosova ja ću i dalje biti faktor političkog jedinstva u zemlji i svi moji postupci će biti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo“, izjavila je ona.
 
“Šefovi parlamentarnih političkih partija su naglasili neophodnost organizovanja prevremenih izbora u optimalnom roku sa ciljem izvođenja Kosova iz političke blokade”, dodala je.
 
Upitana kada će se održati izbori, predsednica Jahjaga je odgovorila, “poštovaću odluku Skupštine Kosovo, a to je ujedno i prvi korak koji me obavezuje kao predsednicu zemlje da počnem konsultacije sa političkim partijama, onako kako je Ustavom predviđeno”.
 
Politički ldieri su se dogovorili da se izbori održe 8.juna. Po svemu sudeći formiranje oružanih snaga Kosova i pitanje rezervisanih mesta za manjine ostaviće se za naredni saziv Skupštine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.