Srpski poslanici napustili sednicu skupštine

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2
 
Srpski poslanici su napustili sednicu Skupštine Kosova, nakon što je Nacrt izbornog zakona po ubrzanoj procedure uvršten na dnevni red današnje sednice. Za to je glasalo dve trećine poslanika, što dozvoljava da se odstupi od redovne skupštinske procedure.
 
Poslanici srpske zajednice kažu da nisu uvažene procedure i pravilnik rada Skupštine.
 
“Predsedavajući nije smeo da stavi ovu tačku na dnevni red, odnosno da pita ko je za ili protiv dok se ne da reč jednom od nas, predstavnika Srba. Zašto tražimo da ovu tačku pomerimo sa dnevnog reda. Znači pored toga što se šef poslaničke grupe SLS-a, Saša Milosavljević, javljao nekoliko puta za reč njemu je osporeno to pravo,” rekla je poslanica Vesna Mikić.
 
Nacrt zakona o opštim izborima uvršten je kao poslednja tačka dnevnog reda današnje sednice.
 
Prema procenama pojedinih poslanika, postoji mogućnost da se u toku dana ne stigne do ove tačke dnevnog reda, a da do rasprave o izbornom zakonu dođe tek sledeće nedelje.
 
Za razliku od srpskih poslanika, većina poslanika drugih manjinskih zajednica nije napustaila sednicu. Sednicu je napustila predstavnica bošnjačke zajednice, Emilija Redžepi. 
 
Prema rečima srpskih poslanika među njima je bio i predstavnik goranske zajednice. 
 
”Mi ćemo do daljnjeg, u dogovoru sa ostalim poslanicima, napuštati sednicu i nećemo prisustvovati daljim sednicama sve dok se ne stvori neki dogovor između nas i ostalih partija u parlamentu,” dodala je Vesna Mikić.
 
Srpski poslanici, pored izmena izbornog zakona, traže da pre usvajanja ovog zakona, bude potvrđeno da će i u narednom mandatu imati rezervisana mesta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.