Srpski pasoš na 38. mestu najmoćnijih pasoša na svetu

Da postoji Olimpijada za pasoše Japan ne bi samo bio domaćin, već bi pobedio na tom takmičenju, piše CNN prenoseći izveštaj Henli Indeks za pasoše koji od 2006. godine rangira putne isprave 199 zemalja.

Kako navode istraživači iz kompanije „Henli i partneri“ u prvom tromesečju 2021. godine međunarodna mobilnost i dalje je bila samo 12 odsto nivoa pre pandemije, što znači da je „jaz između teorijskog i stvarnog pristupa putovanjima koji nude čak i dobri pasoši i dalje značajan“.

Kristijan H. Kaelin, predsedavajući kompanije, kaže da iako ne znamo koliko će ograničenja na putovanja trajati, jasno je da će globalna mobilnost biti otežana barem ostatak ove godine. Napominje da u takvim okolnostima posebno raste nejednakost. Tako vlasnici japanskih pasoša mogu da posete 167 destinacija više od državljana Avganistana, koji imaju pristup svega 26 destinacija na svetu. To je najveći jaz od kada Henli meri radi svoje analize, navodi se u tekstu.

Ko je u top 10?

Japan je ponovo na vrhu lestvice. Pasoš ove azijske zemlje otvara vrata 193 države sveta. Zapravo, tako je na papiru. U stvarnom svetu, gde vladaju korona mere, vlasnici japanskih pasoša trenutno imaju pristup manje od 80 odsto destinacija na svetu.

Singapur ostaje na drugom mestu sa mogućnošću ulaska u 192 zemlje, zatim Južna Koreja koja sa Nemačkom deli treće mesto sa mogućnošću ulaska u 191 zemlju sveta.

Na četvrtom mestu su Finska, Italija, Luksemburg, Španija, na petom Austrija i Danska, dok su Francuska, Irska, Holandija, Portugal i Švedska zajedno na šestom mestu.

SAD i Velika Britanija zauzimaju sedmo mesto, zajedno sa Švajcarskom, Belgijom i Novim Zelandom. Na osmom su Češka, Grčka, Malta i Norveška, na devetom mestu su Australija i Kanada, a na desetom je Mađarska.

Gde je Srbija na listi?

Srbija se plasirala na 38. mesto ove liste. Kako je navedeno u izveštaju, pasoš Srbije omogućava ulazak u 139 zemalja bez vize.

Ako bismo gledali plasman eks-ju zemalja, Srbija je na sredini liste. Na prvom mestu je Slovenija koja je zauzela visoko 12 mesto, jer pasoš te zemlje omogućava ulazak u 182 države sveta bez vize. Od Srbije je bolje plasirana i Hrvatska. Pasoš ove zemlje omogućava ulazak u 173 zemlje sveta bez vize, što je bilo dovoljno za 17 mesto.

Lošije su plasirane Severna Makedonija (46 mesto, moguć ulazak u 126 zemalja bez vize), zatim Crna Gora (47 mesto, moguć ulazak u 124 zemlje bez vize) i na kraju Bosna i Hercegovina (53 mesto, moguć ulazak u 117 bez vize).

Koji pasoši su najgore plasirani?

Što se tiče začelja, najgore pozicije zauzele su zemlje čiji pasoš omogućava ulazak bez viza u manje od 40 zemalja sveta. To su: Severna Koreja, Nepal, Palestinske teritorije, Somalija, Jemen, Pakistan, Sirija, Irak i Avganistan.

N1

Kako se kosovski pasoš kotirao na listi pročitajte u:

Kosovski pasoš sa 99. pao na 107. mesto najmoćnijih pasoša na svetu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.