Srpski ministar u kosovskoj vladi uzburkao političku scenu Kosova

Predsednik Inicijative za Kosovo, Jakup Krasnići, nazvao je srpskog ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Aleksandra Jablanovića – "kriminalnim ostatkom Miloševića" koji "besramno čini nove zločine nad žrtvama srpske politike genocida", osvrćući se na nedavnu izjavu Aleksandra Jablanovića, datu nakon incidenta kamenovanja grupe raseljenih Srba iz Đakovice, koji su prethodno pokušali da unesu badnjak u crkvu na Badnji dan i u kojoj je vinovnike incidenta nazvao "divljacima". Krasnići je naglasio da "niko pod plaštom Republike Kosovo nema pravo da uvredi đakovačke majke – majke koje ni nakon 15 godina od rata ne znaju gde su njihovi voljeni," a Jablanovićevu izjavu je okarakterisao i kao "varvarski verbalan čin." Inače, ova izjava novog srpskog ministra u kosovskoj vladi je već pokrenula lavinu komentara sa kosovske strane. Predsednik AAK, Ramuš Haradinaj, zatražio je od Jablanovića da se izvini i povuče izjavu, rekavši da je vlada odgovorna za izjave njenih zvaničnika, te da je Jablanović uvredio "majke žrtava" i da "nije pristojno za izabranog zvaničnika da uvredi bilo koga, posebno ne majke žrtava." I gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari – Lila, koja je i prva 'pokrenula' reakcije neposredno nakon Jablanovićeve izjave, u svom dužem komentaru na Fejsbuku, navela je da je Đakovica opština u kojoj je bilo "najviše ubijenih, nestalih i silovanih od strane srpskih snaga tokom rata na Kosovu," a u saopštenju ove opštine navedeno je da "uvredljive izjave prema" građanima Đakovice "nemaju veze sa stvarnošću koja je stvorena na Kosovu", a "još manje ministar koji nije zainteresovan da doprinese miru i poboljšanju odnosa". "Da ga je to interesovalo, Jablanović bi došao u Đakovicu i video bi najveću grobnicu u Republici Kosovo i bolje bi se upoznao sa realnošću u opštini Đakovica," naglašeno je iz ove opštine. Kusari u saopštenju takođe tvrdi da su crkvu u Đakovici vernici  poslednji put posetili novembra prošle godine za zadušnice, a njene kritike upućene su i Vulinu.
 
"Veoma je bolno da slobodno, nezavisno i suvereno Kosovo u svojim institucijama ima Miloševićeve ostatke koji besramno čini nove zločine nad žrtvama srpske politike genocida," naveo je Jakup Krasnići u saopštenju koje je objavila agencija "Kosovapress". 

Šta je rekao Jablanović

Prilikom posete manastiru Sveti Vrači Kozma i Damjan u Zočištu za Badnji dan, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja u vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i ministar za povratak i zajednice  u vladi "Republike Kosovo", Aleksandar Jablanović, dali su izjave za medije povodom Božića. Jablanović se ovim rečima osvrnuo i na incident kamenovanja grupe raseljenih Srba iz Đakovice  koji se dogodio toga dana: 

„Na ovaj veliki praznik u velikoj svetinji, divljaci kakvi su danas u Đakovici pokvarili danas praznik ljudima koji su došli na svoja spaljena ognjišta da obiđu kuće i nalože badnjak, neće služiti na čast nikome i odgovore o ovome što se desilo danas u Đakovici ću već sutra zatražiti od kosovskog ministra unutrašnjih poslova.”

Aleksandar Jablanović je u kosovsku vladu u okviru liste Srpska dospeo kao kandidat Pokreta socijalista, partije koju vodi Aleksandar Vulin. Inače, sam Aleksandar Vulin je tokom predizborne kampanje pred pretprošle izbore u Srbiji 2012, na mitingu u Kosovskoj Mitrovici u vatrenom govoru poručio Srbima sa Kosova i Metohije da u kosovskoj vladi nikada više neće biti ministra koji će biti ministar Srbima:

"Čuvam se velikih reči, ali moram da vam kažem, a istina je da će doći dan, a nije daleko – da srpska žandarmerija, nikada, nikada, nikada više neće udariti na srpske barikade. Istinu vam kažem, doći će dan kada nikada, nikada, nikada više ministar u vladi Bajrama Redžepija neće biti ministar Srba i ministar Kosova i Metohije." Na mitingu je tada bio sa sadašnjim predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem.

 
On je takođe prozvao i kosovskog premijera Isu Mustafu, kao i ostale visoke kosovske zvaničnike, da ćute, a da ne bi trebalo da "zatvaraju oči i uši, kao da se ništa ne dešava".
 
"Ako Jablanović ne povuče svoju uvredljivu izjavu za naše majke, onda premijer treba da se povuče sa te dužnosti, jer ne može da ponese odgovornost. Ako je premijer nem, onda je jasno da Vlada Kosova ima više premijera?!", naveo je Krasnići.
 
Krasnići je i proletos koristio sličnu terminologiju u vezi sa periodom upravljanja Slobodana Miloševića i to takođe u  pisanoj izjavi za javnost , a povodom intervjua koji je predsednik Srbije, Tomislav Nikolić tada dao listu “Die Presse".
 
Jakup Krasnići je nekadašnji portparol Oslobodilačke vojske Kosova i dugogodišnji predsednik kosovske skupštine. Poznat je kao dugogodišnji blizak saradnik Hašima Tačija, pre nego što je formirao svoju partiju, ali i kao vatreni branilac OVK i zagovornik formiranja Oružanih snaga Kosova, te protivnik formiranja suda za ratne zločine na Kosovu. 
 
U nastavku pročitajte tekst pisane izjave Jakupa Krasnićija, prevedene sa albanskog, koju je poslao agenciji "Kosovapress":
 
Gledajući šta se dešava oko nas toliko godina, bez sumnje, deo naroda našeg sveta je neljudski, dok je našem svetu potrebno da se povećaju solidarnost i humanizam. 

Veoma je ljudski da se nakon terorističkog napada na francuske medije svet solidariše sa žrtvama slobode govora. Sasvim je prirodno to što se Albanci solidarišu sa Francuskom i Francuzima, kao što su se i oni solidarisali sa nama, sa našim ljudima kada je Miloševićev režim vršio genocid nad albanskim narodom na Kosovu. Nećemo nikada zaboraviti solidarnost demokratskog sveta i podršku koju su nam pružili za našu slobodu i demokratiju.

Veoma je bolno da slobodno, nezavisno i suvereno Kosovo u svojim institucijama ima Miloševićeve ostatke koji besramno čini nove zločine nad žrtvama srpske politike genocida.
 
Niko pod plaštom Republike Kosovo nema pravo da uvredi đakovačke majke – majke koje ni nakon 15 godina od rata ne znaju gde su njihovi voljeni. Posle ovog varvarskog verbalnog čina ne sme da ćuti ni premijer, ni visoki zvaničnici Kosova. Zašto ćute!? Oni ne treba da zatvaraju oči i uši, kao da se ništa ne dešava.
 
Ako Jablanović ne povuče svoju uvredljivu izjavu za naše majke, onda premijer treba da se povuče iz odgovornosti. Ako je premijer nem, onda je jasno da Vlada Kosova ima više premijera?! Svi oni koji su nosioci institucionalne odgovornosti trebalo bi da svoje reči mere više puta. Oni su preuzeli odgovornost da služe građanima, a ne da ih vređaju! Svako ko iz vlade vređa ljude, njemu, ili njima ne bi trebalo da se dozvoli da ostane deo institucija koje se plaćaju javnim novcem. Ako ovi ljudi nisu svesni svoje odgovornosti, onda bi građani trebalo da im podignu svest tako što će im pokazati gde im je mesto.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.