„Srpske robe ima na kosovskom tržištu zato što je niko ne kupuje“, „Nema krijumčarene robe“

kamioni granica
Foto: AP/Ilustracija

Na kosovskom tržištu nema „krijumčarene“ robe iz Srbije, u izjavi za Radio slobodna Evropa potvrdio je ministar trgovine i industrije na Kosovu Endrit Šalja, komentarišući izjavu srpskog ministra turizma i telekomunikacije Rasima Ljajića da se srpska roba može naći na celom Kosovu, kao i da tamo stiže alternativnim putevima.

Navodeći da su zvaničnici Srbije odmah po uvođenju taksi na srpsku robu „upozoravali na razvijanje crnog tržišta“, Ljajić je za Jutarnji dnevnik Radio-televizije Srbije nedavno rekao da kada se pogledaju prodavnice na severu i jugu Kosova vidi se da ima srpske robe, koja se tamo pojavljuje „raznim kanalima“.

„Imate situaciju da naša pšenica ide u Hrvatsku, iz Hrvatske se ta pšenica transportuje kao hrvatska pšenica i prodaje na Kosovu. Deo robe ide tako što se, recimo, prodaje privredniku u Makedoniji, a on je onda reeksportuje i plasira na Kosovu,“ rekao je Ljajić.

Međutim, ove navode demantuje kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja.

„Robe ima zato šte građani više ne kupuju“

Šalja u izjavi za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku navodi da na kosovskom tržištu nema srpskih proizvoda koji su uvezeni ilegalno i koji nisu prošli redovnu carinsku kontrolu.

„Kosovska Carina i Ministarstvo trgovine prate protok svih proizvoda koji ulaze na Kosovo kako bi utvrdili da li se ta roba ponovo izvozi, što podrazumeva da ne ide iz Srbije u Makedoniju gde se prepakuje, a zatim da se ta roba unese na tržište Republike Kosovo.“

Ovaj ministar ujedno navodi da je naloženo tržišnoj inspekciji da zajedno sa opštinskim inspektorima vrše „intenzivne provere“ kako bi se kontrolisala dokumentacija o proizvodima uvezenim iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Do sada, usled čestih inspekcija, na kosovskom tržištu ne mogu da se pronađu krijumčareni proizvodi,“ navodi ovaj ministar.

Sa druge strane, i dalje primetno veliku količinu srpske robe koja se može pronaći na teritoriji Kosova, Šalja opravdava time da građani više ne kupuju srpske proizvode.

Izjave srpskog ministra demantuje i Kosovska carina

Portparol kosovske carine, Adriatik Staviljeci, u izjavi za Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku kaže da je bilo nekoliko slučajeva pokušaja krijumčarenja robe, ali da su oni zaustvljeni.

Prema njegovim rečima, tokom tri meseca od kada su uvedene takse, nije došlo do povećanja krijumčarenja na Severu ni u drugim delovima Kosova.

Drugačije novode, sa druge strane, nedavno je izneo kosovski predsednik Hašim Tači.

„Taksa je na snazi, međutim ono što je važnije i vredi da se navede je da se nanosi šteta u ekonomskom aspektu sa nekoliko miliona evra, ali je činjenica da je povećano krijumčarenje na Severu i srpska roba se unosi na Kosovo bez obzira na taksu pošto se radi o ponovnom pakovanju srpskih proizvoda, bilo u Crnoj Gori, bilo u Makedoniji,“ rekao je Tači nedavno u intervjuu za Top Channel.

Nedavno je emisija „Pravda na Kosovu“ (“Drejtësia në Kosovë” na RTK) emitovala iz dva dela svedočenja i dokaza da se na Severu Kosova vrši krijumčarenje robe dok policija, izgleda, pomaže krijumčarima i omogućava im otvorene puteve. Izneta su i svedočenja krijumčara na koji način zapravo vrše prenos robe iz Srbije na Kosvo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.