Srpska zamrzla učešće u kosovskoj skupštini do daljnjeg

Od danas do daljnjeg zamrzavamo učešće u radu Skupštine Kosova. U ime interesa srpskog naroda i demokratije, sa "gnušanjem" odbacujemo političko i pravno nasilje Skupštine Kosova i javno poručujemo da ne priznajemo bilo kakvu odluku u vezi sa Trepčom, donetu bez dogovora sa političkim predstavnicima Srba – saopšteno je iz liste Srpska posle sastanka poslanika ove liste koji je održan danas u Kosovskoj Mitrovici. Oni su zaključili i da je, kako ističu, nelegalna odluka Skupštine Kosova o prisvajanju kombinata Trepča svestan čin gaženja interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i minorizacije srpskih političkih predstavnika. Odluka o zamrzavanju usledila je nakon što je Skupština Kosova, u dva čitanja, u petak veče, odnosno u subotu rano ujutru, usvojila Zakon o Trepči, kao i tri protesta, uz hitnu sednicu lokalnih samouprava na Severu i dve pres konferencije, direktora Kancelarije za KiM i predstavnika Srba u kosovskoj vladi, u Beogradu i menadžmenta Trepče, u Zvečanu. 

Pročitajte još:

Zašto su Srbi zamrzli učešće u kosovskim institucijama, a nisu dali ostavke?​

Trepča Sever: Profitabilna smo kompanija, nismo spremni na samouništenje

Đurić iz Vlade Srbije: Pokušaj konfiskacije Trepče klin u mrtvački sanduk dijaloga Beograda i Prištine

Zadnji je trenutak da vlast kaže šta je obećala u Briselu, Vučić da podnese ostavku zbog Trepče

Mustafa: Izglasali smo najbolji zakon, Trepča ujedinila i one koji su glasali i koji nisu podržali zakon

Skupština Kosova: Nacrt zakona o Trepči usvojen i u drugom čitanju 

Uoči usvajanja zakona o Trepči u Prištini: Povucite zakon iz skupštinske procedure

Hitna sednica opština na Severu: Priština da povuče zakon o Trepči, jednostrane odluke ništavne u našim opštinama

Radnici ponovo protestovali: O pitanju Trepče pregovarati u Briselu

Radnici Trepče sa Severa: Priština sprovodi pravno nasilje, protestovaćemo

Vlada Kosova usvojila novi zakon o Trepči: 80% vlasništvo Kosova, Srbi napustili sednicu

"Srbi na Kosovu i Metohiji suočeni su sa jednom od najtežih i potencijalno najopasnijih situacija u poslednjih deceniju i po, a od odluka koje ovih dana budemo donosili zavisiće, ne samo političke sudbine predstavnika Srpske liste, već i sudbina srpskog naroda na ovim prostorima," dodaju iz ove kosovske parlamentarne grupe u pisanim saopštenju prosleđenom medijima, iako prethodno nije bilo zvanične najave o održavanju sastanka, kao i o satnici i mestu.


Ističu i da srpski narod, koji je, kako podcrtavaju, do sada iskazivao "iskrenu nameru da kroz svoje predstavnike u institucijama u Prištini, u partnerskom odnosu sa Albancima, unapređuje društvene i ekonomske prilike na KiM-u", više nema "iluzije o diktatorskoj i šovinističkoj prirodi ovdašnjeg političkog sistema."

"Mi odbijamo da budemo svojevoljne žrtve aparthejda na Kosovu i Metohiji i nećemo davati alibi nastojanjima da se naš narod dovede u položaj potpune obespravljenosti i situaciju iz koje bi jedini izlaz bio napuštanje ognjišta," naveli su oni.

Podsetimo, Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, na jučerašnjoj konferenciji za medije, u Beogradu, povodom usvajanja Zakon o Trepči, istakao je da je koalicioni sporazum između Srpske i PDK i LDK, na osnovu kojeg je i uređeno učešće Srba u kosovskim centralnim i lokalnim institucijama – "poništen i pogažen". 

Na pitanje KoSSeva da li to znači da će srpski predstavnici sada istupiti iz svih kosovskih institucija u kojima učestvuju – od vlade, skupštine, preko lokalnih, Đurić je odgovorio da će "iz poštovanja prema našim predstavnicima, pustiti da oni sami saopšte odluku o svom učešću":

"Naši predstavnici su ti koji to treba da saopšte, oni su izabrani. Ne treba ja da govorim u njihovo ime, ali sam siguran, pošto sam u stalnom kontaktu sa njima, da ćete od njih to vrlo brzo čuti."

Da bi Srbi mogli da zamrznu učešće u kosovskim institucijama, jutros je u studiju RTS-a najavio kosovski ministar Ljubomir Marić. Bilo bi vreme za reakciju, naveo je on:

"Danas će se održati dva sastanka, razgovaraće se o svemu. Branimir Stojanović, Dalibor Jevtić i ja ćemo posebno razgovarati, ali je činjenica da se naše mišljenje ne uvažava, mi smo imenovani kao ministri, ali ništa drugo nije ispunjeno. Bilo bi vreme za reakciju."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.