Srpska tvrdi Jablanović bez podrške predsednik, sutra sastanak, Jablanović: Ja sam predsednik

Aleksandar Jablanović samovoljno se i bez podrške srpskih poslanika postavio na mesto predsednika liste Srpska. Obmanuo je i izmanipulisao Kancelariju za registraciju političkih partija – poručili su večeras iz Srpske. O svemu će se uskoro oglasiti i Centralna izborna komisija, koja razmatra dokumentaciju koju je bez pečata primila Kancelarija za registraciju političkih partija naveli su, takođe. Iz ove liste najavili su i da će njihov poslanički klub u Skupštini Kosova sutra održati hitan sastanak ne navodeći, međutim, o čemu će se razgovarati. Mediji u Prištini sinoć su kao ekskluzivnu vest objavili informaciju da je doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije i nekadašnji predsednik Srpske, Aleksandar Jablanović, opet na čelu te liste. Jablanović je večeras za naš portal upravo potvrdio ove navode. Ipak, saopštenje Srpske nije želeo da komentariše, ističući da "nema nameru da se sa njima dopisuje preko medija".

"Sutra 06.04.2017. godine, sa početkom u 10 časova održaće se hitan sastanak poslaničkog kluba Srpska lista u Skupštini Kosova, u sali S1. Mediji će moći da prate početak sastanka, a nakon sastanka biće prosleđeno saopštenje svim medijima," naveli su iz Srpske večeras. 

Srpska: Jablanović obmanuo Kancelariju za registraciju političkih partija. CIK će se uskoro oglasiti

Pitanja koja smo večeras uputili Srpskoj

Šta je razlog, odnosno, u vezi sa čim je hitan sastanak?

Šta se dešava u vezi sa kadrovskim rešenjima unutar Srpske?

Da li je Aleksandar Jablanović novi predsednik Srpske?

Ako jeste šta će, u tom slučaju, raditi dosadašnji predsednik Slavko Simić?

Da li je Mirjana Jevtić ministar za lokalnu administraciju i samoupravu, odnosno, da li su tačne spekulacije da će na njeno mesto doći I.T.?

Kakvi su, trenutno, koraci koje Srpska preduzima, u saradnji sa ostalim kosovskim predstavnicima, a po pitanju sprovođenja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština?

U potrazi za više detalja o sutrašnjem sastanku, ali i o dešavanjima unutar Srpske, ovoj listi smo, pisanim putem, uputili nekoliko pitanja, između ostalih i da li je Aleksandar Jablanović novi predsednik. Odgovor smo dobili upravo samo na to pitanje, uz objašnjenje da toliko detalja mogu da nam dostave.  

"Predsednik Srpske liste je gospodin Slavko Simić. Gospodin Jablanović se samovoljno postavio na poziciju, bez podrške srpskih poslanika. Obmanuo je i izmanipulisao Kancelariju za registraciju političkih partija, ali o svemu će se uskoro detaljno oglasiti Centralna izborna komisija, koja razmatra dokumentaciju koju je, bez pečata, primila Kancelarija za registraciju političkih partija. Toliko detalja možemo da vam dostavimo," naveli su iz Srpske u odgovoru na naša pitanja. 

Jablanović: Jesam predsednik, nemam nameru da se sa njima dopisujem preko medija

Da je ponovo na funkciji koju je obavljao do oktobra 2015. kada je smenjen uz optužbe svojih političkih saboraca o navodnoj korupciji – večeras je potvrdio i sam Jablanović.

"Jeste, tačno je da sam ponovo predsednik liste," kazao je.

Na naše pitanje da prokomentariše navode kolega iz Srpske da je samovoljno i bez podrške srpskih poslanika na tom mestu, on je odgovorio:

"Na njihovo pismo mogu da vam dam odgovor, ali ja nemam nameru da se sa njima dopisujem preko medija."

Predsednica CIK-a, Valjdete Daka, danas je potvrdila da je "Aleksandar Jablanović došao u CIK i doneo dokumentaciju u vezi sa promenama". Ipak, nije htela da potvrdi da je on predsednik liste, jer se CIK, kako kaže, ne bavi internim pitanjima stranaka.

Sa druge strane, ministar za boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije i predsednik Pokreta socijalista, čije je član i Jablanović – Aleksandar Vulin  – danas je takođe komentarisao vest da je njegov partijski kolega i saradnik novi predsednik liste Srpska.

Vulin je kazao da Vlada Srbije odlučuje o tome ko će biti na čelu Srpske, dodajući da nije imao informaciju o Jablanovićevom radnom mestu. 

Aleksandar Jablanović bio je i ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova. Smenjen je nakon što je 6. januara iste godine, Albance koji su kamenovali grupu raseljenih Srba iz Đakovice, onemogućivši im da u đakovičku crkvu unesu badnjak – nazvao "divljacima koji su pokvarili praznik i ne služe na čast nikome”, što je kosovska javnost ocenila kao uvredu za đakovičke majke koje su se, takođe nalazile među okupljenim Albancima. Ubrzo potom  postavljen je na mesto sekretara ministarstva u Beogradu, gde je krajem januara ove godine podneo ostavku, nakon što je, kako je naveo, "dozvolio da se u službenom vozilu preveze njegov brat sa suprugom", a njegov rođeni brat priveden je upravo u službenom vozilu ministarstva, te mu određen pritvor zbog sumnje da je počinio delo trgovine marihuanom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.