Srpska podnosi žalbu na Zakon o strateškim investicijama

Lista Srpska u kosovskoj skupštini podneće žalbu Ustavnom sudu Kosova na Zakon o strateškim investicijama.

Žalbu će, u zgradi ovog suda, u 13 časova, podneti šef poslaničke grupe Srpska, Slavko Simić, sa poslanicima ove poslaničke grupe.

Оvaj zakon, usvojen 11. oktobra, omogućava Vladi Kosova da ugovara kapitalne projekte bez raspisivanja javnog tendera i učešća lokalnih samouprava. 

Usvojen je bez podrške poslanika Srpske liste koji su ranije istakli da bi se njime pitanje strateških investicija centralizovalo pa bi, prema njihovom mišljenju, postojala mogućnost donošenja odluka protivnih interesima Srba na Kosovu.

Pročitajte još:

Stojanović: Srpska se nije vratila u kosovsku vladu, radimo samo administrativne poslove

Skupština Kosova: Usvojen Zakon o strateškim investicijama. Kancelarija za KiM i gradonačelnici: Nesprovodiv na Severu

Srpska zamrzla učešće u kosovskoj skupštini do daljnjeg

Zakonu su se nakon usvajanja usprotivili i gradonačelnici sa Severa KiM-a, koji su poručili da je on nesprovodiv u njihovim opštinama.

Iz Kancelarije za Kosovu i Metohiju Vlade Srbije je ocenjeno takođe, da, zakon neće biti sprovodiv u sredinama sa srpskom većinom, da Priština ima "još jedan akt kojima se srpskom narodu otvoreno poručuje da nema nikakva prava na Kosovu i Metohiji", te da "ova legislativna provokacija Prištine ima za cilj da od Zajednice srpskih opština načini praznu ljušturu i da treba da onemogući Srbe da odlučuju o ekonomskom razvoju i prostornom planiranju u svojim sredinama".

Poslanici Srpske su prethodno, 13. oktobra, podneli žalbu Ustavnom sudu Kosova na Zakon o Trepči, čijem su se usvajanju, takođe, protivili i zbog kojeg su, zajedno sa predstavnicima Srba u kosovskoj vladi, zamrzli učešće u kosovskim centralnim institucijama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.