Srpska lista poslala podršku Vučiću pred obraćanje; Petković: Narod na KiM ga podržava jer ne žele da mu Kurti kroji sudbinu

Vest je ažurirana

Samo dvadesetak minuta pre početka vanrednog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a dok se u Beogradu održava protest, oglasila se Srpska lista podržavši Vučića „da nastavi borbu za mir i opstanak srpskog naroda na KiM“.

U Beogradu je u toku protest pod nazivom „Stop Vučićevoj izdaji Kosmeta“ na kom se okupilo više hiljada ljudi koji od njega traže ostavku ili promenu politike.

Zahtevi okupljenih na protestu su i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče iz pregovora o Kosovu i Metohiji, da se ne formira Zajednica srpskih opština, da se javno objavi francusko – nemački plan i da se plan odbije.

Među okupljenima bili su i član Predsedništva pokreta Otadžbina Marko Jakšić, kao i poverenik Pokreta za odbranu KiM Nebojša Jović.

Tri organizacije sa Kosova, SNF, „Pokret za odbranu KiM“ i „Otadžbina“ nedavno su se pismom obratili srpskom patrijarhu, a zbog, kako su naveli, zabrinutosti za budućnost Srbije, Crkve i Srba na Kosovu.

U pismu su naveli i da je na delu tajno pregovaranje, te da je na delu pokušaj „zavaravanja“ više političkih krugova o tome da se Srbima na Kosovu „ništa strašno ne može desiti“.

Protest nije prošao bez incidenata, a uskoro se očekuje i vanredno obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premda nije precizirano o čemu će govoriti.

Samo dvadesetak minuta pred njegovo obraćanje oglasila se Srpska lista poručviši predsedniku:

„Srpska lista, i preko 90% Srba koji glasaju za nas, pružaju punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću da nastavi borbu za mir i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i dalje jačanje Srbije na ekonomskom, međunarodnom, političkom, vojnom i svakom drugom smislu ne osvrćući se na laži i uvrede samozvanih lidera, umišljenih političara, kvazi patriota i dokazanih muljatora koje podržava kvazi opozicija u Beogradu“.

Srpska lista ujedno navodi da je u Beograd otišlo 14 predstavnika Srba sa Kosova, za koje poručuju da „mogu da predstavljaju jedino sebe“, te da „nikada neće moći da predstavljaju narod sa prostora KiM koji sa gnušanjem obacuje njihove stavove i izrečene laži“.

„Ni Nebojša Jović ni Marko Jakšić, niti ijedan od ovih jahača Apokalipse nemaju podršku ni članova svojih porodica da govore u njihova imena a kamo li u ime Srba sa Kosova i Metohije“.

„Šaka umišljenih lidera i bivših političara ne može ni danas a ni u buduće predstavljati glas srpskog naroda, jer su rezultati na izborima njihovih stranaka na Kosovu i Metohiji na nivou statističke greške. Oni i njihovi mentori su odavno od građana politički precrtani i poslati u političku istoriju“, poručila je Srpska lista.

Jakšića nazivaju „bivšim gospodarem života i smrti na KiM“, u čije je vreme, tvrde, „postavljena granica između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, proterivan srpski narod u Martovskom pogromu 2004. i jednostrano proglašena nezavisnost Kosova“.

„Zašto nije svojim šefovima rekao da ne idu u Rumuniju dok se otima srpska teritorija, progoni srpski narod i zatire naše postojanje, već je na sve to ćutao čuvajući svoju fotelju i privilegije?“, zaključila je Srpska lista.

Petković: Huligani u Beogradu i Kurti imaju istu metu – Aleksandra Vučića

Ubrzo za Srpskom listom oglasio se i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nazvavši današnji protest „antisrpskim divljanjem dela opozicije, eksremističkih grupa i restlova bivšeg režima“, koje, kaže, „ni Kurti ne bi bolje osmislio“.

I jedni i drugi imaju zajedničku metu – predsednika Vučića zbog nepokolebljive borbe za Kosovo i Metohiju, za Srbiju

Protest, odnosno, kako ga on naziva, „huligansko delovanje antisrpske koalicije“, večeras je, tvrdi, imalo jedan program – „poziv na ubistvo predsednika Vučića“, te zbog toga tražo da institucije Srbije hitno reaguju.

„Danas je svaki iskreni patriota i Srbin zgrožen rušilačkim, mrziteljskim pirom ultradesničara u Beogradu, ali su u Prištini itekako zadovoljni“, poručio je Petković.

„Dok je Kurtijev poslanik predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, njegovom bratu i sinu pretio odmazdom, sada su tu politiku nasledili i nastavili prištinski eksponenti u Beogradu. Večeras su jasno pokazali ko su i za čije interese rade, a to nisu interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“

Vučića naziva „jedinom branom nezavisnom Kosovu i Kuritjevoj srbomrzačkoj politici“, te poručuje da „oni koji tvrde da bi da brane KiM“, to rade idući na ruku Kurtiju napadajući srpskog predsednika.

„Smeta im Aleksandar Vučić jer je 27 zemalja povuklo priznanje Kosova, jer ne želi da prepusti Prištini stolicu u UN, jer mu ne pada na pamet da prećuti nijedan napad na Srbe već im se direktno suprotstavlja“, naveo je Petković i dodao da su to razlozi zbog kojih je „Vučić na meti nasilnika i divljaka“.

„Ali zbog toga ga i njegov narod na Kosovu i Metohiji još snažnije podržava jer ne žele da mu Kurti i Kurtijevi eksponati kroje sudbinu“, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Oglasio se i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, poručivši da je večeras pripreman i organizovan pokušaj državnog udara, te ubistva predsednika Srbije. Ujedno je od nadležnih organa zatražio da hitno preduzmu sve mere „za zaštitu ustavnog poretka i javnog reda i mira“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.