Srpska lista kažnjena zbog predizbornog spota

srpska lista
FOTO: Printscreen, YT

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Srpska lista kažnjena je sa 30.000 evra zbog objavljivanja izbornog spota u kojem se Kosovo smatra delom Srbije.

Komisija za žalbe i prigovore CIK-a procenila je da je spotom srpski politički subjekt podstakao na međuetničku mržnju na Kosovu, prenosi KTV.

U obrazloženju odluke CIK-a stoji da je Srpska lista takođe prekršila Izborni zakon.

Iako su se verbalni napadi između albanskih političkih stranaka pojačali, nisu podnete žalbe na oštru retoriku.

Ranije kazne

KoSSev: Srpska lista kažnjavana je i tokom ranijih izbora. Na poslednjim kosovskim izborima za gradonačelnike u četiri severne opštine, ova stranka inicijalno je kažnjena sa 2000 evra, zato što su nekoliko dana pred izbore u maju, u centru Severne Mitrovice, istakli postere gradonačelnika Gorana Rakića na banderama i stubovima na javnim putevima. Kosovski zakon o opštim izborima definiše da „su zabranjene aktivnosti političkih subjekata tokom izborne kampanje koje obuhvataju i zabranu postavljanja plakata, postera i obaveštenja na javnim putevima“.

Takođe, odluka CIK-a o kazni  Srpskoj listi od 11000 evra usledila je i na lokalnim izborima u oktobru 2017, zbog „nedozvoljenih izbornih radnji“, odnosno, kako je u pritužbi navedeno – manipulacije glasovima, te 25000 evra na vanrednim kosovskim izborima u junu, takođe za spot.

Međutim, ovoj komisiji samo tokom prva tri dana kampanje podneseno je 30 žalbi, koje se uglavnom tiču (zlo)upotrebe dece u kampanji i postavljanja plakata na javnim mestima.

Od njih je razmotreno 13 žalbi, dok je preostalih 17 u toku.

Politički analitičari smatraju da je učestala snažno zaoštrena verbalna retorika između političkih stranaka. Rahman Pačarizi ističe da ovakav jezik može negativno da utiče na birače.

Na parlamentarnim izborima 2017. godine, CIK je političkim strankama izrekao novčane kazne u iznosu od oko 350 000 EUR.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.