Srbin u Velikoj Hoči lakše povređen ili mu polomljen nos? Meštani u problemu upada stoke komšija Albanaca na njihova imanja

Velika Hoča
Foto: Kossev

Dvojica meštana Velike Hoče, Srbi – S.M. i M.L. napadnuti su sinoć oko 21 čas, dok su šetali selom. Na njih su, prema sopstvenim tvrdnjama, fizički nasrnuli otac i sin, Albanci, koje poznaju, uz obrazloženje da su ih oni prethodno prijavili policiji zbog upada njihove stoke na srpska imanja. Jedna osoba uhapšena je sinoć u Velikoj Hoči nakon inicidenta u kojem je lakše povređen muškarac, potvrdili su iz Kosovske policije za KoSSev, ne spominjući drugu osobu. Za razliku od policije, Kancelarija za KiM navodi da je M.L. polomljen nos.

Problem srpskih poljoprivrednika u Velikoj Hoči od nedavno je postao upad stoke njihovih komšija Albanaca na njive koje su u zasadima žita i voća, svedočili su sinoć meštani za KoSSev, što je jutros navela i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Prema rečima S.M. iz Velike Hoče, desetak dana pred Vaskrs se više srpskih poljoprivrednika iz ovog mesta organizovalo i zatražilo sastanak sa komšijama stočarima Albancima zbog toga što njihova stoka upada na zasade žita ili voća i pravi štetu.

„Sve te ljude koji imaju stoku, pozvali smo da ne puštaju stoku u naše njive zbog štete koju prave. Oni su nam rekli da to ne žele više da rade. Lepo se završilo. Nismo hteli da to sa policijom rešavamo, obećali su“, kazao je S.M. u izjavi za KoSSev kasno noćas.

Međutim, dogovor je bio kratkog daha, prema njegovom daljem svedočenju:

„U međuvremenu, malo, malo, puste. I.M. ima 40 ari aroniju, i oko pola jedan u sredu, ovce su ušle u aroniju. On je posle toga prijavio policiji i policija ih je upozorila“.

Kako je potom došlo do incidenta S.M. je dalje objasnio, uz tvrdnju da poznaje napadača iako ne zna njegovo ime, što, kako kaže, nije neuobičajeno za ovo mesto u kojem se Srbi i Albanci poznaju pre svega po nadimcima:

„Uveče su došli dvoje u Veliku Hoču. Kombi ih je dovezao i ostavio u centar. Ja i M.L. smo bili zajedno, bilo nas je četvoro, on (napadač) je bio sakriven u jednom ćošku. Pozvao me je. Ja sam ga video i kazao, ‘o, gde si’. On mi je rekao, ‘nije lepo što si me prijavio’. Nisam te ja prijavio, eno ti policija, pitaj čije je ime i prezime pa idi kod čoveka ja i M.L. te nismo prijavili, kazao je. Počeo je da preti, da psuje policiju, da psuje nas. Bilo je sa nama par momaka, svi smo oženjeni. Rekli smo, ‘ajde, ostavi ih, možda piju. Sutra ćemo da rešimo, mi smo im kazali, i krenuli smo da šetamo od centra ka spomeniku, naviše oko 150 metara. Došao je onda jedan plavi kombi, mercedes. To je kombi od ovog vlasnika ovaca, i njegov sin je bio. Oni mene zovu J.., i pozvali su me, ‘e J.. dođi ovamo’ i počeli su da me psuju. Rekao sam mu, prijatelju, idi sa policijom da rešiš to. Vozač od tog kombija, stočar, uhvatio me je za vrat i njegov sin za duksericu, i M.L. su uhvatili. M.L. je jedan udario glavom u nos, ja sam se izvukao, onaj treći je skočio na nas, mi smo se odvojili jer nismo hteli da se tučemo, samo da ih maknemo od nas“.

Nakon što je, kako dalje svedoči, uspeo da uđe u obližnje dvorište vlasnika Srbina iz Velike Hoče, pozvao je u pomoć, nakon čega su ukućani izašli i onda je pozvana i policija, koja se pojavila na licu mesta.

S.M. kaže da on nije povređen, dok je M.L. u trenutku našeg razgovora sinoć oko 23 časa, u policiji davao izjavu, kako nam je kazao S.M.

Na kraju razgovora, S.M. je naglasio da su i Srbi i Albanci do skoro korektno komunicirali, ali da su nasrtaji na Srbe postali učestali ponovo od nedavno.

Naveo je primer, kako je objasnio, lokalnog đakona, čiji je auto bio „polupan“ prekjuče.

S.M. potvrđuje da on i M.L., sa svoja dva kombajna, već šest godina obavljaju vršidbu na imanjima Srba i Albanaca, te da do sada nisu imali problem nasrtaja.

„Svi su zadovoljni, i Albanci i Srbi. Nikakav problem nismo imali, ali su sada učestali. Juče je đakonu polupan auto ovde“.

Povređeni M.L. u kratkom razgovoru jutros nam je kazao da ne može da priča i da se čujemo kasnije.

Policija: Lakše povrede, jedan uhapšen, lično sam posredovao prethodnom sastanku

Pokušali smo sinoć da od komandira Kosovske policije u ovom mestu – Fazljia Morine dobijemo detalje, ali nas je zamolio da ga kontaktiramo danas, jer nije, kako je kazao, „bio tu“.

Morina je u jutrošnjoj kratkoj izjavi za KoSSev, potvrdio da je incident prijavljen a da je M.L. ukazana medicinska pomoć iako nije zadržan na daljem lečenju, bez preciziranja o kojoj se konkretno povredi radi.

Nakon medicinskog zbrinjavanja uzeta mu je izjava, takođe je kazao.

On je potvrdio i da je napadač Albanac uhapšen, te da je postupak u toku.

Morina je dalje kazao da nema saznanja da je i drugi napadač saslušan, jer još uvek nije video policijski izveštaj.

Za razliku od izjave S.M. da su meštani Srbi samoinicijativno održali sastanak sa komšijama Albancima u vezi sa upadom stoke na njihova imanja, Morina je kazao da se sastanak ipak dogodio u saradnji sa policijom, te da je on lično posredovao.

Što se tiče napada na lokalnog đakona, komandir policije kaže da još uvek nije pronađen počinilac štete koja je izazvana na njegovom automobilu.

Na upit KoSSeva o napadu na automobil đakona u Orahovcu Kosovska policija je inače prethodno potvrdila za KoSSev da je slučaj prijavljen u utorak ujutru te navela da je on evidentiran kao oštećenja imovine. Istraga je u toku.

Kancelarija za KiM: Razbijen nos, srpski poljoprivrednici na meti, umesto da se problem reši on je eskalirao u veći incident

Reagovala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koja je iznela detalje slične onom što je i S.M. prethodno kazao za naš portal o tome da su meštanina Hoče, M.L. trojica Albanaca, najpre verbalno vređali, a potom i fizički napali, te da je on zadobio prelom nosa i da se  nalazi na bolničkoj opservaciji.

„Žitelji Velike Hoče i Orahovca mesecima su na meti lokalnih Albanaca koji na njihova imanja puštaju stoku i tako im uništavaju poljoprivredne zasade“, i Kancelarija navodi ono o čemu je svedočio i S.M..

„Napadnuti Lukić u više navrata je skretao pažnju policiji na ovaj problem, ali se on ponavljao. Umesto da se problem reši, on je eskalirao u još veći incident, a Lukić je napadnut samo zato što je problem prijavljivao“, navela ja kancelarija.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje adekvatnu kaznu za ovaj težak fizički napad na M. L. ali i hitnu reakciju policije na zaštiti imovine srpskih porodica u ovom delu Kosova i Metohije, kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda, navela je Kancelarija.

Velika Hoča je poznat kao poljoprivredni i vinogradarski kraj, a poslednjih godina se u ovom mestu uzgaja i aronija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.