Srbija u Brisel poslala kompromisni i poslednji predlog o tablicama

Foto: KoSSev

Juče je Briselu prosleđen poslednji predlog o tablicama, potvrdio je danas u Raški srpski predsednik, Aleksandar Vučić. Smatra da je ovaj novi predlog – više nego kompromisan. 

Kako je i najavljeno, u podne je u Raški započeo sastanak funkcionera Srpske liste i direktora institucija sa KiM, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrima u Vladi Srbije. Tema je političko bezbednosna situacija, ali i socijalno ekonomski program za Srbe na Kosovu.

U delu izlaganja o bezbednosno političkoj situaciji, Vučić se dotakao teme tablica.

„Veliki je problem sa tablicama“, istakao je.

Naznačivši da je juče Briselu prosleđen poslednji predlog Srbije za tablice, koji je „više nego kompromisan“.

Ako se ni on ne prihvati, kaže da ne može da kaže da će Srbija provoditi recipročne mere jer, najpre, Srbija i Kosovo nisu u istom ravnom statusu.

„Ali ćemo provoditi mere koje će praviti značajan i ozbiljan odgovor onoj strani koja koristi svoju silu i aparat represije da maltretira naše građane na Kosovu i Metohiji“, kazao je.

Kaže da će se srpska strana ponašati kao Priština, uz naznaku da šta god da se u Briselu strane dogovore – Priština to poštovati neće.

Ukoliko se, kako je dodao, i preko novog predloga koji je Beograd poslao, ne pronađe rešenje – srpska strana ponašati isto kao i druga.

„Ukoliko se preko novog predloga koji je Beograd poslao, ne pronađe rešenje, a ne želeći da oštetimo Srbe koji žive južno od Ibra i koji imaju RKS – ponašaćemo se kao i oni. Ne želim dalje da obrazlažem kakve mere. A onda ćete da vidite kako će da kmeče i kukaju“.

I to ne samo Priština, dodaje, nego „ceo svet“:

„Pa će doći da nam govore kako se time krši sloboda kretanja, sloboda ne znam ni ja čega. A oni su veliki borci za slobodu, pa zato zaustavljaju svaki srpski automobil“.

„Ako nam ne daju da imamo svoje tablice, zamislite kako će tek da nam daju Zajednicu srpskih opština. Kako će nešto drugo da nam daju, ako nam ovo ne daju sada i ako se ovako ponašaju prema ljudima“.

Najavio je u narednim danima poziv iz Brisela, zbog kog, kaže – nije srećan i ne veruje da će se nešto na njemu postići.

„Ali makar da probamo deo svakodnevnih problema građana da rešimo“, dodao je.

Vučić je prošle nedelje dao naznaku mogućih mera – „Samo neka hapse, videćemo kako će da prođu sa tablicama“.

Više o tablicama, čitajte na našoj istoimenoj tematskoj stranici: TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.