Srbija potpisala deklaraciju o „neopravdanoj ruskoj agresiji“; Vučić: Nismo se pridružili nijednoj deklaraciji EU protiv Rusije

FOTO: Danas

Srbija se nije pridružila nijednoj od 23 EU deklaracije protiv Rusije, izjavio je danas predsednik Srbije, a svega nekoliko dana nakon što je Srbija stavila svoj potpis na još jedan dokument kojim se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Takođe, kako su juče javili mediji, Srbija se uskladila sa Savetom EU za uvođenje sankcija Belorusiji.

Vučić je danas, nakon otvaranja Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, gde je prisustvovao i mađarski premijer, Viktor Orban, poručio da je njegov posao, kao predsednika Srbije, da brine o Srbiji a ne o Evropskoj uniji.

„Kad postanemo član EU, brinućemo i o njoj. Mnogo je važno da imamo dobar odnos sa EU i da se nalazimo na evropskom putu ali je sada naš posao da brinemo o našoj zemlji, da obezbedimo dovoljno hrane i energenata, da brinemo o integritetu i Ustavu naše zemlje. Mislim da to radimo na veoma, veoma dobar način“, kazao je Vučić.

Na pitanje novinara o usklađivanju Srbije sa sankcijama uvedenim Belorusiji, na šta je Vučić kazao da tu „nema ničeg novog“.

„Bilo je 25 deklaracija, sa devet smo se uskladili, a sa 16 nismo. To nije ništa novo, to traje već godinu dana. Gledamo šta je u našem interesu, šta ne bi bilo prijateljski i korektno“, kazao je on.

Uvođenje sankcija Belorusiji

Kada je u pitanju uvođenje sankcija Belorusiji, kako je juče javio European Western Balkans, u pitanju je odluka Saveta EU 2022/579, koja je doneta još 8. aprila zbog „situacije u Belorusiji i umešanosti Belorusije u rusku invaziju na Ukrajinu“.

Dve nedelje kasnije, 22. aprila, na sajtu Saveta, kako prenosi EWB, je objavljeno da su se sa tom odlukom uskladile Srbija, Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Ovo je drugi put da se Srbija uskladila sa sankcijama EU vezanim za rat u Ukrajini, posle martovske odluke o produženju važenje restriktivnih mera bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i vodećim članovima ukrajinskog rukovodstva iz perioda 2010-2014. godine, podsetio je EWB.

Odlukom koju je doneo Savet EU 8. aprila uvode se sektorske sankcije beloruskom finansijskom i transportnom sistemu kao reakcija na uključenost Belorusije u rusku agresiju na Ukrajinu.

Takođe, istraživanje Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), pokazalo je da se Srbija konzistentno usaglašavala sa restriktivnim merama EU prema Belorusiji sve do aprila 2019. godine, kada se nije usaglasila sa deklaracijom, odnosno Odlukom Saveta EU 325, kojom su samo produžene sankcije.

Navodi Aleksandra Vučića, da se Beograd nije pridružio deklaracijama EU protiv Rusije, stižu samo pet dana nakon što je Srbija u Tirani potpisala deklaraciju u kojoj se invazija Rusije na Ukrajinu naziva „nezakonitom i neopravdanom agresijom“, a predanost se daje „suverenitetu, nezavisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se u ponedeljak na forumu u Tirani pod nazivom Strategija EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za buduću međusobnu saradnju pod pokroviteljstvom Evropske komisije, a prva tačka bila je vezana za rat u Ukrajini.

„Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica (…)“, piše u deklaraciji, prenosi Nova.rs pisanje Hina.

Oni takođe navode da deklaracija nije zakonski obavezujući dokument, nego je njome iskazan načelni politički stav zemalja potpisnica.

Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, na kojem su učestvovali državni sekretari ministarstva spoljnih poslova, prenosi dalje ovaj medij.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.