Srbija napreduje po globalnom indeksu mira; Kosovo palo za 15 mesta

Srbija se i ove godine našla na visokom 54. mestu po globalnom indeksu mira, koji je objavio Institut za ekonomiju i mir. Kosovo je rangirano odvojeno i „zauzelo“ je 92. mesto od ukupno 163.

Srbija je u odnosu na prošlu godinu za nijansu bolja, jer se „popela“ za jedno mesto na lestvici, dok je Kosovo „palo“ za čak 15 mesta.

Istraživana je i ekonomska cena nasilja, pa je za Kosovo ona obračunata na 150.3 dolara po glavi stanovnika. Nije, međutim, precizirano koliki je ukupan broj stanovnika, dok se navodi objašnjenje da se radi o četiri odsto BDP-a. Po ovom kriterijumu, Kosovo je zauzelo 136. mesto.

Srbija je ovde zauzela 52. mesto, jer po glavi stanovnika ekonomski troškovi nasilja iznose 1.217,7 dolara, što čini 10 odsto BDP-a.

Primera radi, na prvom mestu, po istom kriterijumu, nalazi se Sirija u kojoj su troškovi obračunati na 1.589 dolara po glavi stanovnika, a što iznosi 68 odsto BDP-a. Najbolje rangirana je Švajcarska sa 874,6 dolara po glavi stanovnika, odnosno samo jedan odsto BDP-a.

Kada je reč o tekućem domaćem i internacionalnom konfliktnom domenu, Kosovo je „osvojilo“ ocenu 1.805, te se našlo u „društvu“ Belorusije, Kube, Lesota, Moldavije, Maroka, Turkmenistana, Uzbekistana i Zimbabvea.

Kao reper uzet je da je skor od 1.000 najmirnije područje, a 3.828 najmanje mirna zona – što je skor koji, na primer, ima Avganistan.

Po pitanju društvenog bezbednosnog domena i bezbednosti, Kosovo je dobilo ocenu 2.595, a Srbija 2.150. Ovde je najlošije ocenjen Avganistan sa 4.225, dok se na prvom mestu našla Bocvana sa 1000.

Kada je u pitanju stepen militarizacije, Kosovo je dobilo ocenu 1.575, a Srbija 1.652. Poslednji u nizu je Izrael sa ocenom 3.910, a Island je i ovde prvi sa 1.048.

Najmirnije na Islandu

Prema globalnom indeksu mira, najbolje rangiran je Island, koji se nalazi na prvom mestu. Najmanje bezbedna je Sirija, koja se našla na poslednjem – 163. mestu ove rang liste. Kada je reč o bivšim jugoslovenskim republikama, najbolje je rangirana Slovenija – 11. mesto, pa Hrvatska – koja se nalazi 16 mesta iza. Crna Gora se nalazi iza Srbije po indeksu globalnog mira i to na 58. mestu, a daleko iza su Makedonija – na 87. i BiH na 89. mestu. Albanija se našla na 52. mestu.

U Evropi se treću godinu uzastopno mir pogoršava

U ovoj godini čak 20 država članica našlo se u 30 najboljih i 25 od 36 evropskih nacija je u prvih 50 na svetskoj listi.

Iako je Evropa i dalje svetski najmirniji region, ovaj kontinent već treću godinu za redom beleži pogoršanje zbog povećane političke nestabilnosti, posledica terorizma i percepcija o kriminalitetu.

Zabeležen je „pad“ u sva tri glavna domena – tekući sukobi, sigurnost i militarizacija, ali sve u okviru pola procenta.

U okviru desetogodišnjeg trenda, u 61% evropskih zemalja mir se pogoršao u odnosu na 2008. Po prvi put u istoriji indeksa, jedna zapadnoevropska zemlja dospela je među pet svetskih zemalja koje beleže najveće pogoršanje – Španija je pala 10 mesta i tako dospela na 30., a zbog unutrašnjih političkih tenzija i skoka „posledica terorizma“.

Posebno se spominje referendum koji je organizovala regionalna katalonska vlada, a što se u tekstu povezuje i sa još 14 evropskih zemalja, odnosno mogućnošću za unutrašnji konflikt.

U istraživanju je zabeležen i jedan, kako se navodi, „jači trend konevergencije“ između zemalja koje se nalaze na vrhu i na dnu skora:

„Najmirnije zemlje u regionu, od kojih je većina u zapadnoj Evropi, pale su u procentu mira, dok su one sa slabim skorom, od kojih je većina u istočnoj Evropi, zabeležile najvidljiviji skok.“

Sedam od osam najvećih poboljšanja su tako u istočnoj Evropi – Makedonija, Crna Gora, Slovačka, Albanija, Hrvatska i Rumunija (sve osim Rumunije zabeležile su poboljšanje u sigurnosti i bezbednosti i sve osim Crne Gore beleže pad u spoljnom konfliktu), dok se u zapadnoj Evropi mir ugrozio zbog političkih podela.

Srbija se u Evropi nalazi na 27. mestu (od ukupno 54), iznad Crne Gore i Makedonije, a Kosovo na 35. u Evropi (od ukupno 92 rangirane na svetskoj listi).

Na poslednjem – 36. mestu – nalazi se Turska, od ukupno 149 u svetu.

Pogoršanje svetskog mira četvrtu godinu za redom

U dvanaestom izdanju izveštaja o stanju miru u svetu australijskog Instituta za ekonomiju i mir, rangirane su, kako se navodi, 163 „nezavisne države i teritorije“, odnosno 99.7% svetske populacije.

Mir u svetu se na globalnom nivou pogoršao za 0.27 % prošle godine, što je četvrta uzastopna godina kako se beleže pogoršanja. U okviru desetogodišnjeg trenda svetski mir se tako pogoršao za 2.38 % u odnosu na 2008.

Mir se, takođe, pogoršao u 92 zemlje, a u 71 se popravio. Istovremeno, postoje žarišta u svetu koja ostaju nerešena tokom čitave decenije, naročito na Srednjem istoku.

Za izveštaj vodeće svetske ekspertske organizacije o procenama svetskog mira i ekonomskih posledica i stanja, navodi se i da predstavlja najsveobuhvatniju analizu podataka savremenih trendova mira, ekonomsku vrednost mira i toga kako razviti mirnodopska društva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.