Vlada Srbije: Radna grupa dogovorila sprovođenje preporuka ODIHR o izborima

Radna grupa
Foto: Vlada Srbije/Peđa Vučković

Vlada Srbije je saopštila da je Radna grupa za unapređenje izbornih uslova u Srbiji danas detaljno razmotrila sve preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i da su „dogovoreni naredni koraci u cilju njihove implementacije“.

ODIHR je u Konačnom izveštaju o decembarskim izborima u Srbiji dao 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa.

U saopštenju Vlade Srbije piše da je premijerka Ana Brnabić prisustvovala sastanku te Radne grupe na njen poziv, a bili su i predstavnici ODIHR i Delegacije EU u Srbiji.

Brnabić je zahvalila predstavnicima ODIHR-a zbog „institucionalne saradnje“ koja traje od 2019. i zbog „profesionalnog pristupa i izveštaja nakon decembarskih izbora 2023.“ u Srbiji.

„Predstavnici ODIHR-a pozdravili su spremnost Vlade Srbije za nastavak rada na unapređenju izbornih uslova, o čemu svedoči i ovaj, prvi u nizu, sastanak Radne grupe, samo nekoliko dana nakon finalnog izveštaja ove institucije“, piše u saopštenju.

Prema njihovim rečima, to dodatno svedoči o tome koliku važnost Vlada Srbije pridaje sprovođenju preporuka ODIHR-a – piše u saopštenju.

Brnabić je izrazila uverenje da će pored aktuelnog rada na preporukama, i novi sastav Vlade Srbije nastaviti konstruktivnu saradnju na sprovođenju preporuka i unapređenju izbornog procesa.

„Na sastanku su detaljno razmotrene sve preporuke ODIHR-a i dogovoreni su naredni koraci u cilju njihove implementacije“, navodi Vlada.

Radna grupa će, kako je saopšteno, zasedati i narednih dana „kako bi preporuke ODIHR bile implementirane u najkraćem mogućem roku“.

Povezane vesti:

ODIHR: Zakonodavne promene potrebne pre sledećih izbora

Vučić: Izbori u Srbiji stvar državnih institucija, Gonzalese i ostala čuda mačku o rep

Portparolka ODIHR: Očekujemo da finalni izveštaj o izborima u Srbiji bude objavljen do kraja februara

Američki senatori: Izbori u Srbiji ni slobodni ni fer, razmotriti da li da se ponove u nekim mestimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.