Srbi sa KiM-a o „upadu na Sever“

FOTO: Printscreen

Čeka se povoljan trenutak za napad na Sever, upozorio je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Ljudi, da se razumemo, ako neko napadne Srbe na Severu Kosova, mi to moramo vojno da branimo. Nemoj da ga branimo molebanom. Toga moramo da budemo svesni“, kazao je srpski šef diplomatije Ivica Dačić, dok će vojni ministar predvoditi srpske vojnike na vojnoj vežbi. Svakog dana prete ujedinjavanjem Mitrovice, a to znači proterivanje našeg naroda iz Severne Mitrovice, opet je upozorio Vučić. Ovo je najnoviji talas upozorenja srpskog držvnog vrha. O Oluji na Severu, uz kratke prekide, sluša se već godinu dana. Šta kažu Srbi sa Kosova i Metohije?

Ničić: Panika i iseljavanje

Nije prvi put da se u javnosti od strane medija, ali i najviših zvaničnika u Beogradu plasiraju informacije o mogućim napadima na Sever Kosova i Srbe uopšte, podseća direktor Medija centra u Čaglavici Budimir Ničić.nicic budimir

„Čitajući pojedine beogradske medije samo u poslednjih godinu dana imali smo ili smo trebali da imamo desetak ratova“, kaže Ničić.

Naglašava da je čudno to da srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji ima bezbednosne informacije, iznosi u javnost takve informacije i naglašava njegovu odgovornost:

„Predsednik Srbije verovatno zna više od običnih građana jer ima kompletan bezbednosni sistem na raspolaganju, ali ono što je malo čudno je to što često iznosi u javnost informacije o mogućim napadima i time na neki način širi paniku i strah kod Srba i severno i južno od Ibra, što za posledicu ima svakodnevno iseljavanje Srba, posebno onih južno od Ibra“.

Koliko, ipak, treba ozbiljno shvatiti upozorenja srpskog predsednika i državnog vrha?

Mislim da u prisustvu KFOR-a ne može da se dogodi neki veći bezbednosni incident, sem ako tako nešto nije deo nekakvog dogovora i Beograda i Prištine i međunarodne zajednice radi ostvarivanja nekih političkih ciljeva

Nikolić: Konfuzija i strah, ali se u Gračanici ćuti

Da ovakve najave loše utiču na Srbe sa Kosova i Metohije, posebno na jugu, sa Ničićem se slaže i direktor CSD Ivan Nikolić iz Gračanice.

csd zavrsna debata transparentnost opstina-5

„Smatram da su ovakve najave, a i retorika, kako iz Beograda, tako i iz Prištine, potpuno nepotrebne u periodu kada je srpska zajednica, južno od Ibra zbunjena trenutnim dešavanjima, a osim totalne konfuzije, prisutna je i velika doza straha“, navodi u izjavi za KoSSev.

Kako reaguju stanovnici Gračanice?

Nikolić odgovara da nema konkretnih reakcija u javnosti, ali ima u „kuloarima i zatvorenim krugovima“ i to sve u iščekivanju ‘apstraktnog’ dogovora Beograda i Prištine.

„Ljudi u Gračanici misle da je najpametnije da ćute, a i već su odavno navikli da neko razmišlja i donosi odluke umesto njih. Najavljivan dogovor za ovu godinu ravan je apstrakciji, jer su stavovi potpuno različiti a još različitije se tumače od obeju strana, normalna očekivanja su da dogovor neće biti postignut u ovoj godini, ali s obzirom na to da živimo u nenormalnom vremenu, neću biti iznenađen ako bude drugačije“, zaključuje Nikolić.

Tvrdišić: Mart uvek kritičan, KFOR na ispitu

Na Severu, u martu, drugačija je slika.

„Zabrinut sam. Svaki mart je, ako pogledate unazad više od deceniju, bezbednosno kritičan na Kosovu“, rekao je urednik Radio Kontakt plusa Željko Tvrdišić.

Bez daljih detalja, kaže da veruje da će preovladati zdrav razum ali i upozorava da bi u suprotnom, i „mala iskra mogla izazvati požar koji će biti teško kontrolisati“.

Sa svojim kolegom Ničićem slaže se o odgovornosti KFOR-a.

„Na ispitu je međunarodna zajednica, a kada to kažem, onda mislim na KFOR koji je u obavezi i ima mandat da osigura bezbedno okruženje za sve“.

Ono što je sigurno, šta god da se dogodi na Kosovu u narednom periodu neće biti slučajno

Obradović: Dodatno pogoršavanje osećaja već narušene bezbednosti

Tijana Obradović crop

Na to da je bezbednost na Kosovu narušena, te da se izjavama o ratu ona dodatno pogoršava, upozorava i Tijana Obradović, menadžerka u NVO „Aktiv“.

„Ovakva retorika predsednika Vučića, ali i ostalih zvaničnika iz Beograda i Prištine, samo dodatno pogoršava trenutnu situaciju na Severu Kosova umanjujući, ionako već narušen, osećaj bezbednosti i sigurnosti građana i povećavajući tenziju i osećaj neizvesnosti“, kaže za KoSSev.

Kao i njen kolega sa juga Nikolić, i ona je upozorila na nepovoljan uticaj takve retorike na eventualni sporazum Srba i Albanaca, ali i otvara pitanja:

„Kakvoj budućnosti se Srbi na Kosovu i Metohiji usled ovakvog načina vođenja politike mogu nadati i zašto još uvek nemamo jasno definisan plan za Kosovo?“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.