Srbi iz Laktaša i Gradiške zajedno sa Ansamblom „Venac“ u humanitarnim akcijama za decu na Kosovu

Srbi iz Laktaša i Gradiške zajedno sa Ansamblom „Venac“ realizovali humanitarne akcije za pomoć deci na Kosovu
FOTO: Ansambl Venac

Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ boravio je u Republici Srpskoj u periodu od 12. do 15. maja i tom prilikom održao celovečernje koncerte u Laktašima 13.05. i Gradišci 14.05.2024. godine koji su za rezultat imali i prikupljanje humanitarne pomoći za decu na Kosovu.

„Naizgled, bila je ovo samo još jedna uspešno realizovana turneja van međunarodno priznatih granica naše zemlje, iako se ni jednog trenutka nismo osetili kao da smo van Srbije ili da negde gostujemo, jer smo u Republici Srpskoj bili među svojima. Ono što posebno izdvaja ovu turneju od nekih drugih jeste možda mnogima neobjašnjiva potreba Srba iz Republike Srpske da pokažu solidarnost, humanost i saosećajnost sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji koji iz godine u godinu živi u sve većoj neizvesnosti i opasnosti“ ističu iz Ansambla „Venac“.

Samoinicijativno, domaćini iz Laktaša KUD “Slavko Mandić” su organizovali akciju prikupljanja školskog pribora za pomoć socijalno ugroženim porodicama, samohranim roditeljima i socijalno ugroženim porodicama.

Na ovu akciju su se odlučili kako bi:

„Na taj način pokazali svoju ljubav ali i podršku svima onima koji u ovim teškim vremenima, a uprkos svim nedaćama, opstaju na svojim ognjištima, čuvajući kolevku naše države, tradicije i kulture“, kazali su.

Tokom ove akcije prikupljeno je oko deset paketa pomoći koja je po povratku u Gračanicu raspodeljena na 40 poklona – kesa, uz dodatak slatkiša koje je Ansambl „Venac“ pripremio za decu.

FOTO: Ansambl Venac

U dogovoru i saradnji sa Centrom za socijalni rad Priština-Gračanica, ali i osnovnim školama na centralnom Kosovu, poklone iz Republike Srpske raspodelili su na sledeći način:

– 18 poklona je dostavljeno Centru za socijalni rad Priština-Gračanica na ime pomoći samohranim roditeljima i socijalno ugroženim porodicama koje je Centar odabrao;

– 18 poklona je dostavljeno školama a na naš predlog donirani su deci sa smetnjama u razvoju i to u sledećim školama: OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, OŠ „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici, OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici, OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, OŠ „Sveti Sava“ u Sušici;

Po istim parametrima „Venac“ je 4 poklona dostavio i porodicama koje je sam izabrao i to jednoj porodici u Kišnici, dvema u Gračanici i jednoj u Gornjoj Gušterici, a dva paketa preostalog školskog pribora je dostavio humanitarnom udruženju „Majka devet Jugovića“ u Gračanici koje će dalje podeliti pomoć socijalno ugroženim porodicama koje oni redovno pomažu.

FOTO: Ansambl Venac

Sa druge strane, domaćini iz Gradiške su odlučili da nastup Ansambla „Venac“ bude humanitarnog karaktera kako bi se prikupila sredstva koja će u dogovoru sa Eparhijom biti donirana nekoj socijalno ugroženoj porodici na Kosovu i Metohiji.

U toku ove akcije prikupljeno je ukupno 1.000 evra. Ova sredstva su u dogovoru sa Eparhijom uplaćena udruženju „Majka devet Jugovića“ koja će dalje odlučiti kome da donira taj novac.

Ansambl „Venac“ zahvalio se domaćinima i organizatorima, kao i svima koji su učestvovali u doniranju.

„Veliko hvala i svima onima koji su dali doprinos ovim akcijama, čime su pored tog materijalnog dela pomoći poslali i jednu važnu poruku svim Srbima na Kosovu i Metohiji, a to je da nisu sami i da neko uvek misli na njih, što je mnogo vrednije od bilo koje donacije ili pomoći koja je pristigla na njihove adrese“, naveli su.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.