Srbi iz Binača: Nema budućnosti za mlade

salo Binač, opština Vitina
Foto: RTK2

Binač je jedino selo u opštini Vitina gde žive Srbi, i jedno je od najstarijih sela u Pomoravlju koje se nalazi uz vodotok Binačke Morave. Nakon 1999. godine pretrpelo je znatne promene u strukturi stanovništva. U multietničkom selu u kojem su Srbi nekada bili većina, sada su manjina.

Multietničko selo Binač je udaljeno tri kilometara od Vitine, čijoj opštini i pripada. Nekada je u njemu bilo oko 80 srpskih kuća, danas je taj broj prepolovljen. Po starim građevinama se može prepoznati gde žive Srbi, koji su već godinama unazad prestali da ulažu u svoja domaćinstva.

„Kako su godine prolazile shvatili su i Srbi i Albanci u ovom selu da moraju da žive zajedno, da imaju dobre komšijske odnose jer je to jedini izlaz, kako bi imali neku bolju budućnost“, ističe predstavnik srpske zajednice u selu Binač, Zoran Marinković.

U jednom dvorištu su dve škole, jednu pohađaju srpska, drugu albanska deca. U selu je oko 20 dece od prvog do osmog razreda. Mladima je najteže, ovde se do posla teško dolazi.

„Trudimo se da ostanemo i opstanemo na neki način, ali je problem sa mladima, zapošljavanje je bukvalno svedeno na nulu. Mladi završavaju visoke škole ali prinuđeni su da odu jer nema posla. Ono što je zaposleno je u prosveti, eventualno zdravstvu“, rekao je Radovan Đurić, jedan od meštanina.

„Budućnost za mlade ovde ne postoji, ostajemo ovde, ali dokle će biti tako ne znamo“, izjavio je meštanin Binača.

Meštani se mahom bave poljoprivredom, zapravo onim što mogu da obrađuju, pošto je veliki broj srpske zemlje i dalje uzurpiran. Srbima u Binaču je onemogućena zdravstvena zaštita jer ambulante u selu nema. Problem je i prevoz, ko nema auto, teško se snalazi.

„Mi nemamo ni ambulantu, ni srednju školu na našem terenu. Moramo da putujemo za najosnovnije potrebe do Vrbovca gde postoji ambulanta ili 20 kilometra odavde gde se nalazi bolnica“, kaže Zoran.

„Problem je što ovde ne postoji javni prevoz. Svako se snalazi kako može, ko ima automobil putuje, ko nema mora pešaka, sada, koliko je to bezbedno“, rekao je Radovan.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.