Srbi da uzmu učešće u kosovskim institucijama

Izvor: RTK2/Beta/Tanjug (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je postignuta saglasnost da kosovski Srbi uzmu što više učešća u kosovskim institucijama.

Đurić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije današnji sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića, poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova i predstavnika srpskih opština na Kosovu ocenio kao prekretnicu u političkom delovanju Srba sa Kosova.

Đurić je, na pitanje da li to znači da će Srbi ući u Vladu Kosova i da će sarađivati sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem rekao da je veoma važno da Srbi preuzmu deo odgovornosti za upravljanje
institucijama i da uzmu učešće u vlasti.

”Ne prejudiciramo kako će izgledati buduća struktura pokrajinske vlasti, ali znamo da je za našu zajednicu na KiM izuzetno značajno da što je više moguće utičemo na događaje” rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, na današnjem susretu dogovoreno je da se kratkoročni i dugoročni ciljevi usaglašavaju kako bi se kroz institucionalne okvire jačali interesi srpske zajednice, kako bi se u narednim mesecima zajednički gradila Zajednica srpskih opstina.

Dodao je da se učešćem Srba u kosovskim institucijama ruši nepoverenje i stvara, svima potrebna, izvesnost.

”Značajno je da što više utičemo na događaje, i kroz tu borbu za ZSO, kroz pokrajinske organe, srpsku zajednicu dovedemo u bolji položaj od onoga u kome se danas, na žalost, nalazi”, kazao je on.

Najvažniji rezultat sastanka, rekao je Đurić, jeste da srpski narod u političkom nastupu u kosovskim institucijama bude jedinstven, da se ne utrkuje u stranačkim interesima i da se sve političke aktivnosti Srba sprovode u koordinaciji sa Vladom Srbije.

Direktor je naveo da je na sastanku bilo reči i o razvoju srpskih sredina, značaju povratka, smanjenja nezaposlenost koja je negde veća i od 50 odsto, kao i da će uskoro biti izrađeni preliminarni planovi za oživljavanje privrednih aktivnosti u srpskim opštinama.

Đurić je, povodom nemira koje je izazvala izgradnja Parka mira, odnosno betonskih žardinjera sa cvećem koje sprečavaju saobraćaj na mostu u Mitrovici, osudio svaki poziv na nasilje i naveo da Beograd želi da se uklone sve tenzije.

”Barikada na mostu u Kosovskoj Mitrovici nije napravljena od peska betona i kamenja niti od cveća i žardinjera, već od nepoverenja i straha, a te se vrsta barikade mora skloniti ukoliko se želi da buduće generacije imaju normalan život u Pokrajini”, kazao je on.

Upitan koliki je manevarski prostor Vlade Srbije da reši problem nelegalne privatizacije na Kosovu, Đurić je rekao da je privatizacija jedno od ključnih pitanja za vladu.

”Za nas je to jedan od prioriteta u budućnosti i insistiraćemo da srpski narod ne bude ekonomski obespravljen i da se pod plaštom privatizacije pokušava promena etničke strukture”, rekao je Đurić i dodao da se tako srpski narod dovodi u inferioran položaj.

Novinarima su se obratili predstavnici Srba sa Kosova, Branimir Stanojević, Goran Rakić, Slavko Simić i Slobodan Petrović koji su izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorom uz ocenu da je izostankom
jedinstava srpska zajednica bila na gubitku.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović rekao je da je zadovoljan dogovorom u Vladi Srbije i konstatovao da su Srbi platili visoku cenu zbog nepostojanja jedinstva u prošlosti.

Lider Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović rekao je da je ovo prvi put da se ovako dogovaraju aktivnosti usmerene na interese srpske zajednice. Dodao je da je SLS i pre izbora ostavila po strani stranačke i političke interese.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži ruku pomirenja koje su Srbi pružili Albancima i osudi one koji to nisu prihvatili.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.