Sporazum EP i Saveta Evrope o liberalizaciji viza za Kosovo

pasoš kosovo
FOTO: KoSSev

Pregovarački timovi Evropskog parlamenta i Saveta EU postigli su u sredu dugo očekivani sporazum o davanju viza za kratkoročni boravak za Kosovo.

Današnji sporazum između Parlamenta i Saveta omogućio bi vlasnicima pasoša izdatih na Kosovu koji zahtevaju vizu za kratke boravke do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana do 2024. godine.

Ukidanje viza će stupiti na snagu kada se uspostavi Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju do 2024. godine.

Zakonodavci pozdravljaju napredak koji je Kosovo postiglo u svojoj mapi puta za liberalizaciju viznog režima.

Nakon glasanja, izvestilac Thijs Routen (S&D, Holandija) rekao je da je Kosovo poslednje na Zapadnom Balkanu koja još nema bezvizni režim sa EU.

„Evropski parlament godinama neumorno vrši pritisak na ovu odluku. Konačno, građani Kosova će moći da putuju u EU na odmor, porodične posete i poslovna putovanja bez podnošenja zahteva za vizu. Ovo je veoma važan trenutak u evropskoj budućnosti zemlje“, rekao je Tijs Rojten.

Kosovo je potencijalni kandidat za članstvo u EU koje je proglasilo svoju nezavisnost u februaru 2008. Nezavisnost trenutno ne priznaje pet država članica EU (Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija).

Evropski parlament podržava viznu liberalizaciju sa Kosovom od 2016. godine, nakon što je Komisija proglasila da Kosovo ispunjava kriterijume svoje mape puta za liberalizaciju viza.

Kosovo trenutno jedino u regionu Zapadnog Balkana koja ne uživa bezvizni režim za kratke boravke u šengen zoni.

RTKPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.