Spomen ploča nestalim novinarima postavljena šesti put

Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKIM) danas su šesti put postavili spomen obeležje nestalim novinarima Ranku Pereniću i Đuri Slavuju, na putu Velika Hoča-Zočište. Spomen ploča na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše – Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari, prethodno je porušena i odneta krajem novembra prošle godine. Spomen obeležje je do sada porušeno pet puta, a počinioci, kako ističu iz novinarskih udruženja, još uvek nisu pronađeni.

"Ne mogu ili neće da otkriju ni ko ovo ruši, ni kome i zašto ovo smeta. Zato ovo obeležje nije samo simbol naše potrage za nestalim novinarima, ovo je simbol života na Kosovu, iskrenosti i volje međunarodnih i domaćih institucija", kazao je predsednik Društva novinara Kosova i Metohije, Budimir Ničić.

Dodao je i da su "jedini koji ovde pobeđuju" oni koji "ovo ruše i njihovi saučesnici koji ovo podržavaju".

"Mi cemo nastavljati da i sedmi i sedamdeset i sedmi put postavljamo ovo jer je to naša kolegijalna obaveza," istakao je on.

Sličnu poruku uputio je i predstavnik Udruženja novinara Srbije, Petar Jeremić. 

"Mi pitamo i danas, kao što smo pitali do sada, i kao što nikad nećemo ni prestati da pitamo – šta je sa našim kolegama, ne samo sa Đurom i Slavkom, nego i sa našim ostalim kolegama i kolegama albanske nacionalnosti," istakao je, dodajući:

"Tražimo od odgovornih da nam konačno kažu. Oni koji ruše – neka ruše, mi ćemo i dalje ovu tablu da postavljamo sve dok ne dobijemo odgovore na naša pitanja." 

Novinar Živojin Rakočević rekao je da je "onaj koji rušu spomen ploču oteo" nestale novinare.

"Ovo je igra vremena, savesti i pravde. Pravdu čekamo 19 godina, čekamo i Specijalni sud, čekamo one koji će reći – oni koji su oteli profesionalce nemaju pravo na slobodu," naveo je.

Devet nestalih, otetih i ubijenih novinara sa KiM-a od '98

Novinari Đuro Slavuj i Slavko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su, međutim, greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom "Oslobodilačke vojske Kosova". Oni se od tada vode kao nestali, a nije pronađen ni automobil kojim su putovali. Do danas porodice nestalih novinara nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Pored Slavuja i Perenića nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM-u:

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike" – otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Ćićavica.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac – nestao 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova – nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Momir Stokuća, fotoreporter – ubijen je 21. septembra 1999. godine, u porodičnoj kući u centru Prištine.

Milo Buljević, medijski radnik – otet je 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista Bota Sot – Bekim Kastrati, ubijen 2001. godine, kao i Bardilj Ajeti ubijen 2005. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.