Spoljna politika Kosova u 2021: Bez priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama

Kosovo 2021. nije napredovalo u spoljnoj politici. Ni u prošloj godini nije bilo članstva u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, odnosno novog priznanja, osim onog sa Izraelom koje je dogovoreno još 2020. godine u Vašingtonu. Moratorijum koji je takođe dogovoren u Vašingtonu, a koji je istekao u septembru, te dijalog sa Beogradom, proglašeni su za krivce, prenosi KosovaPress.

Uprkos tome, opozicija i civilno društvo kritikuju institucije zbog stagnacije i nekonsolidacije spoljne politike. S druge strane, izvršna vlast kaže da je pod njihovim rukovodstvom spoljna politika bila prioritet i da nikada nije bilo više bilateralnih poseta.

Poslanica Demokratske partije Kosova, koja je član Odbora za spoljne poslove, Arijana Musljiu-Šoši kaže za KosovaPress da je spoljna politika Kosova bila u periodu suspenzije, aludirajući na nerad ministarke Gervala.

Prema njenim rečima, Kosovo u međunarodnoj sferi nije imalo dostojanstvenu zastupljenost i veliku dinamiku.

„Imali smo stagnaciju i suspenziju u oblasti spoljne politike. Nismo videli nikakvu saradnju i transparentnost MSP-a u skladu sa skupštinskim odborom, koji bi trebalo da dolazi i izveštava najmanje svaka tri meseca. […] U međunarodnoj sferi imali smo nedostojanstveno predstavljanje, reprezentaciju kakvu mi kao građani i Republika nismo zaslužili. Nije bilo odgovarajućeg predstavljanja naše Republike, sa ovom ministarkom (Donika Gervala) koja je češće izgledala kao portparol Balkana, nego Republike Kosovo. Mislim da bi trebalo da postoji mnogo veća dinamika i iznutra i spolja“, rekla je ona.

Ekspert za spoljnu politiku, Emir Abraši, takođe je kritičan. On za KosovaPress kaže da je spoljna politika pod Kurtijevom vladom bila potpuno disharmonična.

Abraši pominje smenu ambasadora, koji su, prema njegovim rečima, ostavili Kosovo bez adrese za bavljenje problemima u međunarodnoj areni i lobiranja za nova priznanja.

„Republika Kosovo u ovom periodu od dobijanja mandata Kurtijeve vlade nije imala konsolidovanu spoljnu politiku, imala je totalno neskladnu spoljnu politiku. Imali smo nedostatak šefova misija u velikoj većini kosovskih diplomatskih misija, imali smo ministarstvo koje nije bilo na dužnosti u rešavanju problema sa kojima se Kosovo suočava u međunarodnoj areni. S druge strane, bilo je mnogo grešaka na Tviteru, kada znamo da je ‘tviter diplomatija’ realnost u međunarodnim odnosima, posebno kada se to dešava u vreme kada smo bili u pandemiji i sastanci licem u lice su bila retka. […] Priznanja su uslovljena procesom dijaloga, sve dok ne uspemo da normalizujemo odnose sa Srbijom i nemamo međusobno priznanje, verujem da će nova priznanja biti problematična i biće čudo da dobijemo nova priznanja u međuvremenu“, izjavljuje Abraši.

S druge strane, portparol kosovske vlade, Perparim Krieziu, kaže za KosovaPress da spoljna politika Kosova nikada se nije tretirala kao prioritet nego danas.

„Ne sećam se da je bio veći broj poseta Kosovu od strane političkih predstavnika i diplomata regiona i zapada. Realizovan je i značajan broj poseta na visokom nivou premijera Kurtija, ali i zamenice premijera, istovremeno i ministarke spoljnih poslova, gđe Gervale, kao i zamenika premijera Bisljimija. S jedne strane, to govori o povećanom interesovanju zemalja regiona i zapada za još bolju saradnju sa Republikom Kosovo. Ali u isto vreme govori o prioritetu koji je Vlada dala spoljnoj politici, da bude aktivnija u posetama, ali da istovremeno završi važan proces kao što je imenovanje ambasadora u glavnim državama…To govori o profesionalnom blagostanju i veoma dobrom procesu koji je organizovala i prioritetno postavila Vlada, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova“, naglašava on.

U poslednjem mesecu 2021. mogućnost novog priznanja pominjao je i bivši ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, ali još uvek nema ništa konkretno, iako je premijeru Kurtiju zamerio da ga ovo pitanje ne zanima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.