Spin i prekomerna upotreba sile

FOTO: Slobodan Georgiev/ Media centar Beograd

Priština je muvu tukla iz topa, Srbi koji su par dana pre toga sa kosovskim ličnim kartama učestvovali na kosovskim izborima, hteli su da pokažu da je to Srbija.

Piše: Slobodan Georgiev

Zašto se Priština odlučila da baš u danu kada se u skupštini Srbije govori o situaciji na KiM na inicijativu Aleksandra Vučića osnaži njegovu najavu da se sprema odmazda prema Srbima?

Sedam dana posle dramatičnih scena sa puteva na Severu Kosova kada su prištinske specijalne policijske jedinice hapsile korumpirane policajce iz Kosovske policije, plus Srbe, koji su se našli na putu i pokušavali da blokiraju prilaze Zubinom Potoku i drugim mestima, nije jasno zbog čega se takva akcija uopšte dogodila.

Uprkos tome, svi akteri su se o tome izjasnili: Priština je rekla da je to legitimna policijska akcija koja je deo opšte borbe protiv kriminala i korupcije; Beograd je rekao da je to bila najavljena odmazda protiv Srba sa željom da ih se zastraši i pošalje im se poruka da im nije mesto na KiM; KFOR je rekao da je to bila najavljena policijska akcija i da zato nije bilo potrebe da se interveniše u trenucima kada je došlo do sukoba između specijalaca i lokalnog stanovništva.

Na kraju, pohapšeni su Srbi, Albanci i Bošnjaci – pripadnici KP-a, osumnjičeni da su deo nekakve organizovane kriminalne grupe, neki Srbi su gadno pretučeni „na pravdi boga“ (tako izgleda iz Beograda), a najveća se „frka“ digla oko nekog Rusa koji je pripadnik UNMIK administracije.

Za njega Ramuš Haradinaj veli da je ruski špijun i da mu nema povratka, a Rusi tvrde da je neverovatno da bude napadnut neko iz snaga koje zapravo upravljaju Kosovom na osnovu Rezolucije 1244.

U zbiru, neki su građani pohapšeni zato što su se zadesili na mestu na kome se našla agresivna kosovska policija, drugi su pohapšeni zato što se sumnja da su kriminalci u uniformi, a svi se nekako slažu da bi ovaj događaj mogao da ima dalekosežne posledice kada je reč o daljim odnosima Beograda i Prištine.

Dve nedelje ranije o tome je govorio Vučić koji je najavljivao da će neki Srbi biti uhapšeni da bi se poslala poruka da Srbi moraju da se pokore Prištini. Očevidno je imao neke informacije iz istraga koje se vode na Kosovu i to nije čudo jer je nekoliko meseci ranije mahao papirima iz istrage ubistva Olivera Ivanovića koji su poslužili za napad na Radu Trajković.

Očevidno, ili su srpske službe „izbušile“ kosovarsku bezbednosnu zajednicu, ili Beograd i Priština rade po dogovoru – što se odlučno odbacuje sa gađenjem.

Činjenica je, i sada da probamo da damo neko značenje ovom događaju, da je ta akcija prištinskih specijalaca dobrodošla i Beogradu i Prištini.

Beograd može da govori svojim biračima, evo, šta smo vam rekli, sve znamo i najavili smo, zato nema čekanja, moramo nešto da uradimo da bismo „zaštitili naše ljude“, a Prištini je akcija poslužila da pokrije aferu nastalu hapšenjem najpoznatijeg kosovskog kriminalca Osmanija koji se dovodi u vezu sa vrhom prištinske uprave.

Dakle, Beograd je pokazao da su mu „slutnje“ opravdane a Priština se sklonila od neprijatne teme: Umesto da javnost u Prištini krene da govori o tome kako su vodeći ljudi umešani u organizovani kriminal, priča se o tome šta se desilo na Severu ili, još bolje, kako ih je samo izvređala srpska premijerka Ana Brnabić u nastavku te nedelje kada je prištinsko vođstvo ocenila kao ljude iz šume, kriminalce i teroriste.

Kao i u nekim drugim slučajevima, sve je izgledalo kao pokazna vežba: prištinska administracija testirala je svoje najbolje policijske snage, Srbija je testirala sposobnost Srba da naprave neke blokade u nameri da demonstriraju valjda da Sever Kosova nije albanski.

Priština je muvu tukla iz topa, Srbi koji su par dana pre toga sa kosovskim ličnim kartama učestvovali na kosovskim izborima, hteli su da pokažu da je to Srbija.

Podignuta je temperatura umesto da se „stvar“ vodi ka nekom smirivanju i rešavanju, a zašto se to radi teško je odgonetnuti.

Priština zna šta hoće a Srbija se izjašnjava u simbolima i metaforama. Slutim kakav će rezultat biti na kraju u tom sukobu racionalnosti i podgrejanih mitova.


Slobodan Georgiev je istraživački novinar iz Beograda i programski koordinator Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN), organizacije čiji je deo od 2007. Od 2001. godine angažovan je u beogradskom Vremenu gde se bavi temama organizovanog kriminala i sporta. Učestvovao je u programima UNDP-a o tranzicionoj pravdi i reformi pravosuđa u Srbiji. Takođe piše za portale Balkan Insight i Belgrade Insight i urednik je portala Javno.rs.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.