Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu protiv Srbina M.Đ. iz Vitomirice, terete ga za ratni zločin iz 1999.

zgrada kosovskog specijalnog tužilaštva
FOTO: Kosovsko specijalno tužilaštvo

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv jedne osobe srpske nacionalnosti sa inicijalima M.Đ. iz sela Vitomirica kod Peći. On se tereti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine.

„Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo podiglo je optužnicu protiv okrivljenog M.Đ. srpske nacionalnosti iz sela Vitomirica, opština Peć, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, sankcionisano članom 142, vezi sa članom 22. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao zakona koji je važio u vreme izvršenja ovog krivičnog dela“, navodi se u saopštenju ovog tužilaštva.

On se tereti da je, kao pripadnik srpskih i policijskih snaga, u periodu od 1998-1999. godine, pucao na albansko civilno stanovništvo, u kojem je, kako tvrde, ubijeno 19 osoba.

„Optuženi je optužen da je za vreme rata na Kosovu, od januara 1998. do 21. juna 1999. godine, u selu Ozren, opština Peć, kao pripadnik srpskih i policijskih i vojnih snaga, 07.05.1999. godine, prvo opkolili selo Ozren, a zatim krenuli u vojno-policijsku ofanzivu, pucajući na civilno stanovništvo, u kom slučaju je ubijeno 19 civila albanske nacionalnosti“, navode iz tužilaštva.

Ujedno tvrde i da je istragama „pruženo dovoljno relevantnih dokaza“ da je M.Đ. učestvovao u ovom krivičnom delu.

„Istragama je pruženo dovoljno relevantnih pravnih dokaza koji dokazuju osnovanu sumnju da je okrivljeni, u dosluhu sa drugim pripadnicima policije i Vojske Srbije, učestvovao i doprineo izvršenju dela za koje je optužen“, tvrde iz ovog tužilaštva.

Ovaj krivični predemet je, navode iz tužilaštva, predat Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini na dalje postupanje.

Do nove odluke suda, iz ovog tužilaštva preciziraju da je M.Đ. određena mera pritvora.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.