Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu saslušalo oko 100 osoba

Izvor: Insajderi/RSE (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Specijalno haško tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu od decembra 2018. do danas, prema podacima Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova, razgovaralo je sa oko 100 ljudi, dok eksperti za međunarodno krivično pravo ocenjuju da ovo tužilaštvo radi sa pojačanom dinamikom.

Hisni Gucati (Hysni Gucati), predsednik Organizacije ratnih veterana OVK, kaže za Radio Slobodna Evropa da su većina ispitanih do danas tokom rata bili civili, dok je manji broj bivših pripadnika OVK koji su saslušani.

„Oni o kojima smo do sada obavešteni broji blizu 100 ljudi, a koje je pozvao Specijalni sud, među kojima su svedoci, ali i osumnjičeni. Do sada smo obavešteni da ih je sedmoro koji su učestvovali u ratu“, kaže Gucati.

Dodaje da ne postoje precizni podaci o broju osoba koje je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svedoke i one koji su pozvani u svojstvu osumnjičenih.

Specijalistička veća i Specijalističko tužilaštvo, inače poznati kao Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, počeli su sa radom u julu 2017. godine, ali tek u decembru 2018. Specijalno tužilaštvo je počelo da saslušava prve goste. Kancelarija specijalnog tužioca nije odgovorila na upit Radia Slobodna Evropa o tačnom broju saslušanih osoba, u kom svojstvu su bili saslušani, kao i kada se mogu očekivati prve optužnice.

Ismet Saljihu (Ismet Salihu), profesor međunarodnog krivičnog prava, kaže za RSE da se dinamika razgovora u poslednjih 9 meseci povećala i da se sada očekuje da Specijalni sud podigne prve optužnice.

„Jasno je da se zamah pojačao, što znači da će ovaj sud uskoro, takođe, podići optužnice protiv onih za koje se utvrdi da ima dokaza, činjenica i argumenata. To je povezano sa dosadašnjim radom, i drugo, onima kojima su stigli pozivi, najbolje je da ih ne odbace“, naglašava Saljihu.

Pohvaljuje Organizaciju ratnih veterana OVK koja je pozvala sve sagovornike Specijalnog tužilaštva da ne odbiju ove pozive.

Šef organizacije veterana, Gucati, kaže da su do sada dve osobe odbile da se odazovu na takve pozive. Prema njegovim rečima, Remzi Šalja (Remzi Shala) iz opštine Suva Reka odbio je poziv, dok su drugu osobu nagovorili da se ipak odazove pozivu.

„Remzi (Šalja) iz Suve Reke bio je tamo, imao je nadimak ‘Crvena jabuka’ i odbio je poziv. Drugi koji je odbio je Baškim Gaši (Bashkim Gashi). Ali mi smo iz udruženja pozvali, te je potpredsednik Nasim Haradinaj razgovarao sa njim jedno duže vreme i uverio ga da je dobro zarad javnosti i zarad rata da se opravda, a ne da budemo protiv pravde. Mi nismo protiv pravde, ali jesmo protiv Suda koji je pristrasan i uvek smo to govorili. Nismo protiv pravde, tako da je pristao da se pojavi na sudu“, rekao je Gucati.

Međutim, profesor Saljihu kaže da ako se odbije poziv na saslušanje Specijalnog tužilaštva, bilo da je u pitanju svedok, osumnjičeni ili čak optuženi, Specijalni sud ima ovlašćenja da kaže kosovskoj policiji da ih privede.

„U slučaju da kosovska policija ne uradi ovaj posao, to će učiniti pripadnici EULEX policije. Ako EULEX to ne učini, angažovaće se pripadnici KFOR-a. Stoga se nalog ili poziv Specijalnog suda svejedno mora izvršiti. Ništa nije prepušteno slučajnosti. Ovo treba završiti onako kako je propisano zakonom i po njemu treba postupati. Ukoliko osoba ne reaguje, ode, ili se sakrije, to se može smatrati otežavajućom okolnošću. Ipak će upasti u ruke Specijalnog suda i ta okolnost biće uzeta kao otežavajuća okolnost“, objašnjava Saljihu.

U međuvremenu, na listama kandidata za poslanike političkih stranaka, za vanredne parlamentarne izbore 6. oktobra, nalaze se i imena nekih osoba sa kojima je Specijalno tužilaštvo razgovaralo.

Ehat Miftari iz Demokratskog instituta Kosova, rekao je za RSE da je ovaj institut analizirao sve liste kandidata koje su političke stranke predložile za poslanike, uključujući i one koji imaju probleme sa zakonom na Kosovu, ali i koje su pozvane od strane specijalnog haškog tužilaštva.

„Barem iz onoga što smo posmatrali kao Kosovski institut za pravdu, sa tri kandidata za poslanike koji se nalaze na izbornim spiskovima za izbore 6. oktobra, Specijalno tužilaštvo je razgovaralo u svojstvu osumnjičenih, uvek na osnovu onoga što su same saslušane osobe rekle. U svojstvu svedoka pozvane su četiri osobe”, naglašava Miftari.

Specijalno tužilaštvo je od decembra prošle godine razgovaralo sa nekim bivšim visokim ličnostima OVK koji su bili i jesu deo kosovske političke scene posle rata, kao što su Rustem Mustafa (Rrustem Mustafa), Sami Ljuštaku (Sami Lushtaku), Šukri Buja (Shukri Buja) i konačno odlazeći premijer, Ramuš Haradinaj.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu odgovoran je za istrage zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela u vezi sa navodima iz Izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine.

Izveštaj pominje zločine koji su navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova od 1998. do 2000. godine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.