Specijalni sud za OVK, napravljen tek prvi korak

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da je izglasavanje ustavnih promena tek prvi korak ka formiranju suda za zločine OVK i da najveći deo posla tek predstoji. Sutra nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu gde treba da se otklone nesuglasice oko Sporazuma o osiguranju, napominje Đurić.

Marko Đurić je, gostujući u dnevniku RTS-a, rekao da će Srbija u narednom periodu pažljivo pratiti sastav i rad suda za zločine OVK i dodao kako ne možemo biti zadovoljni dokle god oni koji su izvršili zločine ne budu kažnjeni.

Napominje kako oni koji su juče glasali nisu bili spremni da u proteklih 15 godina kazne ratne zločine i podseća kako veći deo posla za gonjenje zločinaca OVK tek predstoji.

Đurić ističe da ipak nema poverenja u nekadašnje lidere OVK, koji su, kako kaže, skinuli uniforme i obukli odela u kosovskoj skupštini.

Napominje da je dobra stvar što će taj sud ipak biti međunarodni sud u kome će se procesuirati ratni zločini, koji, kako dodaje, nikada ne zastarevaju.

Komentarišući pritiske na srpsku stranu, Đurić kaže da mnogo toga u političkom životu u našoj pokrajini liči na farsu, i ne samo da srpski lideri nemaju mira, već nema mira ni za svedoke.

"Oni koji su juče glasali u kosovskoj skupštini jednim okom namiguju onima koji treba da budu osuđeni, i govore – biće sve to u redu. Sa izvesnom skepsom gledamo na namere Prištine i ostajemo spremni da pomognemo onima koji žele da osude ratne zločine," podvlači Direktor Kancelarije za KiM.

Govoreći o dijalogu koji se sutra nastavlja u Briselu, Đurić podseća kako je Priština pokušala da iskoristi prethodni Sporazum o osiguranju i, kako kaže, da kroz taj sporazum provuku registarske tablice sa oznakom Kosova.

Ističe da nesuglasice oko Sporazuma o osiguranju usporavaju dijalog u Briselu i dodaje kako prištinska strana ima interes da se takva situacija nastavi.

Đurić očekuje da u naredna dva ili tri dana problem koji se tiče osiguranja bude rešen.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.