Milaim Zeka: Specijani sud će podići optužbu i protiv Thaçija i Veselija

Izvor: Info-ks/Indeksonline​ (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Novinar Milaim Zeka, nastavio je i danas sa objavljivanjem imena osoba koji će, prema njemu, izaći pred Specijalnim sudom. On je spomenuo i ime bivšeg premijera Hashima Thaçija i predsjednika Skupštine Kadri Veselija.

 

Evo posta Milaima Zeke na Facebook-u, koji prenosi portal "Indeksonline".

"Naši izvori informacija, ukazuju na to da je popis koji je sastavljen za one koji će biti optuženi za ratne zločine, čuvan kao velika tajna, od svim lokalaca, ali i međunarodnjaka, s jedinim obrazloženjem, počevši od iskustava iz prošlosti, niko ne želi da ovaj proces propadne.

Tako da će čovjek broj 1 koji će biti optužen, pod sumnjom da je počinio ratni zločin je:

1. Agim Çeku, bivši načelnik Generalštaba UÇK i bivši premijer Kosova.

2. Azem Sula, bivši komandant UÇK-a.

3. Hashim Thaqi, direktor Političkog odjela UÇK-a. Predsjednik PDK, bivši premijer, a trenutno ministar vanjskih poslova Republike Kosovo.

4. Kadri Veseli, bivši šef Nacionalne obavještajne službe UÇK-a, trenutno predsjednik Skupštine Kosova, i potpredsjednik PDK, najveće stranke u zemlji.

5. Xhavit Haliti, bivši član Glavnog štaba UÇK-a, odgovoran za Albaniju, i veza ove organizacije sa raznim međunarodnim tijelima. Trenutno, potpredsjednik Skupštine Kosova.

6. Dr. Shaip Muja, bivši odgovoran za zdravstvo u Generalštabu UÇK-a, trenutno je nezavisni poslanik u Skupštini Kosova, ali da dolazi iz redova PDK.

7. Ajvaz Berisha, komandant specijalnih jedinica UÇK-a, profesor na Javnom univerzitetu, trenutno konzul u Frankfurtu.

Ovaj popis je bio osoba iz redova PDK.

Iz redova AAK:

1. Daut Haradinaj, bivši komandant UÇK-a, optužen za ratne zločine nakon rata, gdje je služio nekoliko godina zatvorske kazne. Trenutno, član kosovskog parlamenta.

2. Blerim Kuqi, bivši komandant UÇK-a, bivši gradonačelnik Suve Reke.

3. Lahi Ibrahimaj, bivši član Glavnog štaba UÇK-a, optužen pred Haškim tribunalom, zajedno sa Ramushem Haradinajem. Trenutno, poslanik u Parlamentu Kosova.

Iz redova Vetëvendosja:

1. Rexhep Selimi, bivši pripadnik Glavnog štaba UÇK-a. Trenutno, poslanik u Parlamentu Kosova.

Iz redova Inicijative za Kosovo (NISMA):

1. Fatmir Limaj, bivši član Glavnog štaba, bivši ministar u prethodnoj vladi. Trenutno lider Inicijative, i poslanik u Parlamentu Kosova.

I na kraju: Bislim Zyrapi, bivši načelnik generalštaba UÇK-a, koji je zamijenio Agima Çekua.

Ovo je lista A, a na listi B, će također biti optuženi visoki komandanti, uglavnom iz oblasti Drenice, ali da ne bih uticao na istragu, popis ću objaviti kasnije", napisao je Milaim Zeka.

 
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.