Specijalni sud za Kosovo: Otvoren postupak prijave za branioce i zastupnike žrtava

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu pozvao je advokate da se upišu u imenik branilaca i zastupnika žrtava, kako bi branili optužene ili zastupali žrtve u procesima koji će se odvijati pred ovim sudom. Prijave se podnose putem elektronske pošte. 

Direktivu koja branioce i zastupnike poziva da se upišu u registar usvojila je sekretarka suda dr Fidelma Donlon, a po odobrenju predsednice suda, sudije Ekaterine Trendafilove. 

Prijave za upis u:

– Imenik specijalizovanih branilaca – podnose se Službi odbrane Sekretarijata Specijalizovanih veća na defenceoffice@scp-ks.org 

– Imenik zastupnika žrtava – podnose se Službi za učešće žrtava Sekretarijata Specijalizovanih veća na vpo@scp-ks.org 

Prijavni obrazac i Uputstvo za podnosioce prijave za upis u imenik branilaca i zastupnika dostupni su na Internet stranici suda.

Direktiva je objavljena i na Internet stranici suda, što znači da je već stupila na snagu. U njoj su navedeni uslovi za upis u imenik branilaca i zastupnika i, između ostalog, predviđa da branioci i zastupnici imaju najmanje 10 godina iskustva, da nisu osuđivani, kao i da znaju jedan od pet zvaničnih jezika specijalnog veća. 

"Radi zastupanja osumnjičenih, optuženih ili grupe žrtava, sekretar može da imenuje i dodeli samo branioce i zastupnike koji ispunjavaju uslove za upis u imenik branilaca i zastupnika," dodaje se u saopštenju ovog suda. 

Specijalni sud baviće se ratnim zločinima pripadnika "Oslobodilačke vojske Kosova" na KiM-u koji su se dogodili između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. i koji su počinjeni ili započeti na Kosovu, a sudski procesi vodiće se u Hagu. Za glavnog tužioca tužilaštva ovog suda imenovan je decembra 2014. Dejvid Švendiman. 

Proces osnivanja suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Detaljnije o Specijalnom sudu i procesu formiranja čitajte na našoj tematskoj stranici "Specijalni sud za Kosovo"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.