Specijalni sud: Pravilnik o postupku i dokazima u skladu sa Ustavom Kosova. Prve optužnice za 7 dana?

Izmene i dopune Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih komora Kosova u saglasnosti su sa Poglavljem II Ustava "Republike Kosovo" – saopštila je danas predsedavajuća specijalizovanog veća Ustavnog suda, sudija En Pauer-Ford. Ranije je iz istog suda saopšteno da, ukoliko se potvrdi da je pravilnik u skladu sa kosovskim ustavom, dokument stupa na snagu sedam dana kasnije i da će potom Specijalizovane komore biti spremne za sudski rad. Kosovski mediji izveštavaju da bi, nakon današnje odluke, prve optužnice mogle da budu podignute posle sedam dana.

U današnjoj Odluci, Specijalizovano veće Ustavnog suda proglasilo je zahtev za ocenu ustavnosti prihvatljivim i Sud je zaključio da su one u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava.

Nakon što je pravilnik je prosleđen Ustavnom sudu Specijalizovanih komora, krajem marta, Specijalizovano veće Ustavnog suda je 26. aprila utvrdilo da devet pravila u Pravilniku o postupku i dokazima nije u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava i da u pogledu još jednog pravila ne može da se kaže da je usaglašeno sa Poglavljem II Ustava.

Nakon ove odluke, ostale sudije Specijalizovanih veća su, na plenarnoj sednici, usvojile izmene i dopune u Pravilniku.

Izmene i dopune u Pravilniku su 31. maja 2017. upućene Specijalizovanom veću Ustavnog suda na ocenu ustavnosti. U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, troje sudija Specijalizovanog veća Ustavnog suda imalo je trideset dana da preispita izmene i dopune u Pravilniku.

Specijalni sud baviće se ratnim zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova na KiM-u i sudski procesi vodiće se u Hagu, zbog čega je Kraljevina Holandija ratifikovala početkom decembra prošle godine Sporazum sa Kosovom o Specijalizovanim većima suda za ratne zločine. Sporazum je stupio na snagu 1. januara ove godine.

Proces osnivanja suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.