Specijalni sud od danas spreman za rad. Bez detalja o prvim optužnicama

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu od danas je zvanično spreman za rad. Od danas ne postoji "nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka ili optužnica Specijalizovanog tužilaštva" – ranije je potvrdila predsednica suda, Ekaterina Trendafilova. Iako iz ovog tužilaštva nema detalja kada će prve optužnice biti podignute, potvrđuju da su istrage u toku.

Trendafilova: Posle pravilnika nema prepreka za primanje podnesaka i optužnica

Dvadeset i osmog juna iz Specijalnog suda saopšteno je da su izmene i dopune Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih komora Kosova u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava "Republike Kosovo", nakon čega, kako su objasnili iz ovog suda – dokument stupa na snagu sedam dana kasnije i Specijalizovane komore biće spremne za sudski rad.

Nakon što je tada potvrđeno da je pravilnik u skladu sa kosovskim ustavom, predsednica suda, Ekaterina Trendafilova, poručila je da je ova odluka važna iz više razloga, navevši takođe:

"…Kada pravilnik stupi na snagu, u roku od sedam dana od današnjeg dana – neće postojati nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka, ili optužnice Specijalizovanog tužilaštva".

Tužilaštvo: Neprofesionalno je komentarisati pitanja u vezi sa tekućim istragama 

Sa druge strane, iz Specijalizovanog tužilaštva nema informacija kada će prve optužnice biti podnete. Ipak, potvrđuju da su istrage u toku.

"Kao što je specijalni tužilac rekao u prošlosti – profesionalno, zakonito i etički je nepravilno da on komentariše pitanja u vezi sa tekućim istragama, ili da komentariše bilo koja buduća, ili potencijalna pitanja koja se tiču mandata Kancelarije specijalnog tužioca. Kako je takođe rekao, spekulacije o takvim pitanjima ne služe svrsi," rekao je izvršni pomoćnik specijalnog tužioca i zamenika ovog tužioca, Jozef Holerhed, odgovarajući na pitanje Expressa da li će prve optužnice biti podignute danas.

Proces formiranja suda

Specijalni sud baviće se ratnim zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova na KiM-u i sudski procesi vodiće se u Hagu, zbog čega je Kraljevina Holandija ratifikovala početkom decembra prošle godine Sporazum sa Kosovom o Specijalizovanim većima suda za ratne zločine, koji je ove godine i stupio na snagu.

Prethodno je, decembra 2014. Dejvid Švendiman imenovan za glavnog tužioca tužilaštva ovog suda, a dve godine kasnije – decembra 2016. – Ekaterina Trendafilova imenovana je za predsednicu suda. Februara 2017. usledilo je imenovanje devetnaest sudija iz više evropskih zemalja, kao i iz Kanade i Sjedinjenih američkih država.

Proces osnivanja suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.