Specijalni sud: EU zabrinuta zbog zastrašivanja svedoka

Izvor: RTK/Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Samuel Žbogar je izjavio da je Kosovo ispunilo sve obaveze u vezi sa Specijalnim sudom, ali priznaje da su zabrinuti zbog slučajeva pretnji, zastrašivanja svedoka, što utiče na menjanje njihovih iskaza. Tokom razgovora za "Zeri" on je govorio i o Asocijaciji srpskih opština, demarkaciji sa Crnom Gorom, liberalizaciji viznog režima i slično.

Šef Kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu, Samuel Žbogar, priznaje da su zabrinuti zbog slučajeva pretnji, zastrašivanja svedoka, što je svedoke primoralo da promene iskaze, a što je, prema njegovim rečima, jedan od razloga što je Specijalni sud ima međunarodni sud koji će se baviti slučajevima.

Žbogar, koji je na kraju svog mandata, u intervjuu za list "Zeri", tvrdi da je zaštita svedoka jedan od glavnih problema ovog suda.

Prema njegovim rečima, Kosovo je već ispunilo svoje obaveze u vezi sa Specijalnim sudom, EU je spremna da finansira njegov rad, ali Holandija mora da ratifikuje sporazum sa Kosovom.

U intervjuu za "Zeri", Žbogar je govorio i o Asocijaciji srpskih opština, gde, kako kaže, postoji strah na obe strane – među kosovskim Albancima postoji strah da Asocijacija može da postane Republika Srpska, a među Srbima da oni nisu dovoljno zaštićeni, tako da je potrebna zaštita kroz Asocijaciju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.