SPC: Patrijarh srpski sutra na Kosovu i Metohiji

Vest je ažurirana

Proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve počinje danas, liturgijom u manastiru Žiča, a u okviru obeležavanja velikog jubileja, patrijarh srpski Irinej posetiće sutra Kosovo i Metohiju, saopšteno je iz SPC.

plakat_mali_konacno
FOTO: Srpska pravoslavna crkva

Obeležavanje jubileja počinje u 9 časova, svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Žiča.

Sutradan, 7. oktobra, kako je saopšteno iz SPC, patrijarh će posetiti Pećku Patrijaršiju i KiM, bez navođenja više detalja posete. Patrijarhov dolazak na Kosovo nije prethodno najavljen ni na zvaničnom plakatu SPC niti u promotivnom videu posvećenom obeležavanju ovog jubileja.

Svečana akademija povodom proslave, biće održana u utorak, 8. oktobra u Centru Sava u Beograd  u 20 časova.

Četvorodnevno obeležavanje jubileja autokefalnosti završiće se otvaranjem izložbe “Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u Beogradu, u sredu, 9. oktobra u 18. časova.

„Tragične su naše podele, po raznim pitanjima, koje nisu mimoišle ni Crkvu“

A pred ove ceremonije, list Danas objavio je vest, pozivajući se na svoja saznanja iz crkvenih krugova da će odlukom Sinoda predsednik Srbije Aleksandar Vučić  i njegov generalni sekretar Nikola Selaković navodno dobiti najviše odlikovanja SPC, orden Sv. Save prvog, odnosno drugog reda. Vest o dodeli ordenja je jutros potvrdila i agencija Tanjug.

U međuvremenu portal Direktno.rs javio je da su akademik Matija Bećković i profesor Milo Lompar navodno otkazali učešeće i govore na centralnoj proslavi osam vekova autokefalnosti SPC u Sava centru upravo zbog ove odluke. Za to vreme tabloidi od ponedeljka najavljuju „otkrivanje prave istine“ o srpskoj crkvi.

irinej, teo i grisa
FOTO: Srpska pravoslavna crkva

„Koji vladika priželjkuje smrt patrijarha Irineja i zbog čega“; „Koji crkveni glavešina je dobio prsten od pape i kakve kontakte ima sa Vatikanom“; „Ko sarađuje sa ruskom pravoslavnom crkvom i ko je njihov kjljučni čovek u SPC“ – naslovi su Srpskog telegrafa, a na fotografijama su vladike Grigorije, Teodosije i Amfilohije, koji se inače u delu javnosti bliskoj vlasti vide kao opozicija politici SNS i Aleksandru Vučiću.

„Sada smo došli u priliku da se zapitamo kako i kuda dalje. Na ovom svetom mestu, mislim da je potrebno reći da ako produžimo sa ovakvim stanjem i načinom gledanja na naše drevne vrednosti, nećemo daleko otići. Tragične su naše podele, po raznim pitanjima, koje nisu mimoišle ni Crkvu. Moramo na vreme to sagledati. Bog će nam pomoći ako budemo uz Njega, ako u Njega budemo srcima verovali. Bog otaca naših biće i naš Bog ako budemo kao naši preci. Inače, sve što nam se desi moraćemo da pripišemo sebi“, sa druge strane, porućio je sinoć patrijarh Irinej u manastiru Žiča gde je i započeta proslava velikog jubileja.

Online peticija protiv dodele ordena?

Posle svega ovoga pokrenuta je i online peticija protiv dodele ordenja Vučiću i Selakoviću, sa do sada 250 potpisnika.

„U više navrata, neposredno i preko svojih saradnika, g. Vučić je iznosio najgrublje neistine o našim uglednim arhijerejima, sveštenicima i monasima u medijima pod njegovom kontrolom. On je naš kosovski i vidovdanski etos proglasio ‘mitom’, a otvorenim zalaganjem za ‘razgraničenje’ sa Кosovom i Metohijom direktno se oglušava o jednoglasnom stavu Svetog Arhijerejskog Sabora naše pomesne Crkve.

Smatramo da predsednik države koji se sa tolikim nipodoštavanjem i prezirom odnosio prema stavovima naše Crkve i njenog vernog naroda nije dostojan ovog najvišeg odlikovanja.

Radi zaštite ugleda i dostojanstva Srpske Pravoslavne Crkve u ovoj jubilarnoj 800. godini njene autokefalije, molimo vas da poništite odluku o nagrađivanju g. Vučića jer među narodom, punoćom Crkve Božije, unosi sablazan i nevericu — i neće biti prihvaćena“, navodi se u tekstu ove peticije.

Kao potpisnik peticije navedeno je „Deca Svetog Save“

 

Pročitajte još:

Vučiću i Selakoviću Orden Svetog Save? Bećković i Lompar otkazali učešće?

KiM: Mešanje države u crkvu i/ili crkve u državu?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.