Spahiu: Ubistvom Ivanovića ubijena i demokratija

Nedžmedin Spahiu
Foto: Radio KIM

Analitičar Nedžmedin Spahiu ocenjuje da je pobeda kandidata Srpske liste na nedeljnim izborima za gradonačelnike četiri opštine na Severu Kosova bila očekivana. „Ubistvom Olivera Ivanovića na Severu je ubijena i demokratija“, tvrdi Spahiu.

U sve četiri opštine na severu Kosova pobedili su kandidati Srpske liste, a izlaznost je na ovim izborima bila nešto veća nego na lokalnim izborima 2017. godine.

Za analitičara iz Južne Mitrovice Nedžmedina Spahiua pobeda ove političke partije je bila očekivana, jer, kako kaže, nisu imali konkurenciju.

„Nije bilo izborne trke, niti bilo čega drugog. Očekivalo se da će biti izabrani oni koji su na tim pozicijama bili i pre. Učešće kandidata Samoopredeljenja i Demokratske partije Kosova bilo je formalna stvar. Oni nisu imali pretenzije niti teoretske šanse da pobede. Nakon ubistva Olivera Ivanovića na severu Kosova je ubijena demokratija i zbog toga je situacija kakva jeste“.

Srpska lista na ovim izborima nije imala protivkandidate iz redova srpske zajednice. Osim njih učešće na izborima uzeli su Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova.

Kao razlog za neprijavljivanje drugih političkih subjekata za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnike iz redova srpske zaednice, Spahiu navodi da „se svako plaši da bude ubijen“.

„Svako se plaši da bude ubijen. Niko ne želi da bude ubijen. Od 2013. godine od kanidata u Severnoj Mitrovici jedino je Adrijana Hodžić živa. Dimitrije Janićijević je ubijen 2014. godine, a prošle godine i Oliver Ivanović. Naravno da se niko ne usuđuje da se kandiduje i reskira da bude ubijen“, tvrdi Spahiu.

Kandidati Srpske liste bili su Goran Rakić u Severnoj Mitrovici, Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Zoran Todić u Leposaviću.

Radio KIMPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.