Spahiju: Nakon liberalizacije viza Kosovo bi moglo da napusti do 500.000 građana

Profesor Fakulteta političkih nauka u Prištini, Nedžmedin Spahiu izjavio je danas da bi u prvih godinu dana nakon usvajanja vizne liberalizacije, Kosovo moglo da napusti do 500.000 građana.

Spahiu je agenciji Beta kazao da većina mladih stanovnika želi da ode na Zapad jer na Kosovu ne vidi nikakvu perspektivu.

„Skoro iz svake porodice najmanje jedan član živi i radi u zemljama Zapadne Evrope. Ukoliko, kako je najavljeno, do kraja godine Evropska unija uvede liberalizaciju viza za gradjane Kosova, samo u prva tri-četri meseca Kosovo će napustiti 100.000 građana, a u narednih godinu dana u nekoliko talasa još 300.000–400.000 stanovnika“, ocenio je profesor Spahiu.

Po njegovim rečima, Kosovo će ostati bez radne snage, a prepoloviće se i broj studenata „koji će zbog posla prekinuti studije i krenuti na Zapad“.

„Pored mladih, Kosovo će napustiti i loše plaćeni stručnjaci. Među građanima vlada uverenje da Kosovo ne može da postane demokratsko društvo u kome će se ceniti znanje i stručnost. Svaka vlast na odgovornim funkcijama bira nesposobne i nestručne, a sposobni i obrazovani ostaju po strani. Socijalni i ekonomski problemi s kojima se susreće većina stanovnika Kosova je za većinu njih nerešiva i jedini izlaz je odlazak u zemlje Evropske unije“, objasnio je Spahiju.

Samo prema podacima Lekarske komore, s Kosovo je u poslednje četiri godine u inostranstvo otišlo 580 lekara.

Evropska komisija je juče potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje „u potpunosti važeća“.

Radi se o ključnom dokumentu koji će biti osnova za donošenje odluke o viznoj librealizaciji za Kosovo na nivou država članica Evropske unije (EU).

Prema tom dokumentu, preneli su mediji, Kosovo je uspostavilo snažan pravni i operativni okvir za borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i suočavanje s migracionim i bezbednosnim rizicima.

„Kosovo je nastavilo da konsoliduje napredak u ključnim oblastima identifikovanim u mapi puta liberalizacije. Shodno tome, osnova za preporuku Komisije iz 2018. da se državljani Kosova izuzmu od zahteva za vizu u pogledu kratkih boravaka ostaje u potpunosti važeća“, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Zakonodavne procedure koje bi vodile do odluke o ukidanju viznog režima počinju formalno 13. oktobra, kada će se okupiti radna grupa za vize koja će otpočeti prvu raspravu oko ovog pitanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.