Šole: Hvala Srbiji što podržava Ukrajinu; s Markom Đurićem razgovarao o važnosti primene obaveza iz Ohrida

Derek Šol Šolet (Chollet)

Specijalni savetnik u Stejt Departmentu Derek Šole zahvalio se Srbiji što podržava Ukrajinu. Šole se sastao sa srpskim ambasadorom u Sjedinjenim Američkim Državama Markom Đurićem, sa kojim je razgovarao očigledno o Ukrajini ali i novom sporazumu Beograda i Prištine.

„Divno je videti Marka Đurića danas i diskutovati o važnosti primene obaveza iz Ohrida, sporazuma EU, kojim se unapređuju ambicije Srbije ka EU. Zahvalio sam se Srbiji što podržava Ukrajinu“, poručio je Šole.

Takođe je, kako je naveo, izrazio „uzbuđenje“ što će poželeti dobrodošlicu diplomati iz Srbije u Stejt Departmentu, u okviru programa službenika za vezu ove jeseni.

U januaru je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom u Beogradu potpisao memorandum o razumevanju između Stejt Departmenta i Ministarstva spoljnih poslova Srbije za slanje oficira za vezu iz Srbije u Stejt Department.

Ova vest privukla je pažnju i kosovskih medija, pa je tako Koha u vesti sa naslovom „Šole se zahvalio Srbiji ‘za podršku Ukrajini'“, akcenat stavila na to da se visoki američki zvaničnik zahvaljuje, uprkos činjenjici da je Srbija „jedna od svega par država koje se nisu svrstale sa Zapadnom politikom uvođenja sankcija Rusiji, koja je izvršila invaziju“.

U završnoj rečenici Koha konstatuje da su srpske vođe kazale kako su pod pritiskom Zapada po ovom pitanju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.