SO Severna Mitrovica o nepoštovanju mera, porodičnom nasilju, vodi i struji

Sednica SO Severna Mitrovica
FOTO: Radio Kontakt plus

Nepoštovanje epidemioloških mera, porast broja slučajeva porodičnog nasilja, problemi sa vodosnabdevanjem i električnom energijom, gužva ispred kovid ambulante – bile su samo neke od tema današnje sednice SO Severna Mitrovica, prenosi Kontakt plus radio.

Komandir policijske stanice u Severnoj Mitrovici, Đorđe Karamarković, kazao je da je Kosovska policija od početka epidemije korona virusa uključena u sprovođenje epidemioloških mera i dodao da je izolacija ljudi izazvala dodatne probleme.

“Nasilje u porodici je u porastu u odnosu na isti period prethodne godine. Broj ostalih krivičnih dela je u opadanju. Od avgusta do danas, policija je podnela 988 prekršajnih prijava protiv građana zbog nepoštovanja epidemioloških mera. U poslednjih mesec i po dana, registrovana su 244 slučaja nepropisnog parkiranja vozila u gradu, a ta lica su sankcionisana”, obrazložio je Karamarković.

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić, kazala je da nema nikakvih informacija kada je u pitanju tema u vezi sa električnom energijom na severu Kosova.

Što se tiče sve češćeg prekida vodosnabdevanja u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan, Hodžić je istakla da je to veliki problem.

“U budžetu smo imali sredstva koja smo mogli da iskoristimo i da u znak dobre volje platimo vodovodu u Južnoj Mitrovici deo duga kada je u pitanju potrošnja vode od strane institucija u ovom delu grada. Opština je dala svoj maksimum – 44.000 evra je plaćeno na ime dugovanja. Ne postoji sistem, građani ne znaju kome treba da plate, jer ne stižu računi za vodu… Prekid vodosnabdevanja u vreme pandemije predstavlja katastrofu, potrebno je pod hitno rešiti ovaj problem”, ukazuje Hodžić.

Dodala je da je Krizni štab aktivan svakog dana i da dobija pravovremene informacije o broju obolelih i izlečenih pacijenata u pomenutoj opštini, kada je u pitanju pandemija korona virusa.

“Opština je od početka pandemije Zdravstvenom centru i Domu zdravlja u Mitrovici dostavila 250.000 zaštitnih maski, 2.600 kombinezona, 13.700 pakovanja rukavica, 2.750 pakovanja sredstava za dezinfekciju ruku, 700 vizira, 60.000 pari kaljača i 2.000 pakovanja sredstava za dezinfekciju podova.”

Hodžić je kazala i da preduzetnicima u Severnoj Mitrovici sleduje pomoć kosovskog Ministarstva za administraciju lokalne samouprave, ukupne vrednosti 280.000 evra.

„Radi se o pomoći u vidu zaštitnih maski, dezinfekcionih sredstava i ostalog. Biće sve to dostavljeno privrednicima narednih dana, a cilj akcije je sprečavanje širenja korona virusa“, dodala je.

Na sednici je bilo reči i o saobraćajnoj gužvi u ulici u Bošnjačkoj mahali, gde se nalazi i zgrada Tužilaštva.

Hodžić je rekla da će u narednom periodu stručne službe razraditi plan ne samo za taj deo naše opštine, već i za čitavu Severnu Mitrovicu.

„Želimo da reorganizujemo saobraćaj u našem gradu i da ta ulica bude jednosmerna“, poručila je.

Načelnica infektivnog odeljenja mitrovičkog Zdravstvenog centra, dr Danica Radomirović, napominje da je epidemiološka situacija ozbiljna, ukazujući da veliki broj kovid pozitivnih pacijenata ima upalu pluća.

“Veliki broj pozitivnih je prošao sa lakom kliničkom slikom, dok je 850 lica bilo ozbiljno bolesno i hospitalizovano. 140 zdravstvenih radnika je pozitivno na korona virus i taj broj iz dana u dan raste”, upozorava dr Radomirović.

Doktorka je uputila apel građanima da se uozbilje i da poštuju epidemiološke mere.

Odbornica Goranka Kragović zamolila je dr Danicu Radomirović, da apeluje na kolege pedijatre da bez prethodnog pregleda dece ne izdaju lekarska uverenja koja su neophodna radi upisa u PU „Danica Jaramaz”.

Tokom sednice, odbornici su ukazali na to da se epidemiološke mere selektivno sprovode, da policija mora bolje da obavlja svoj posao, te da kažnjava nesavesne građane.

Izneli su predlog koji podrazumeva saradnju zdravstvenih institucija i Kosovske policije, kako bi se kontrolisalo da li se kovid pozitivne osobe nalaze u kućnoj izolaciji.

Veliki problem predstavljaju i gužve ispred kovid ambulante u Mitrovici, ukazali su i na to odbornici.

Sednici SO Severna Mitrovica prisustvovalo je 15 odbornika.

Radio Kontakt plus

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.